Index Vakbarát Hírportál

Beépített ütközésgátló van a madarakban

2016. szeptember 29., csütörtök 11:33

Meglepően egyszerű oka van annak, hogy a madarak sohasem ütköznek össze a levegőben: mindig jobbra térnek ki egymás elől. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint az emberek is tanulhatnának a madaraktól, és elképzelhető, hogy ezt a módszert kéne betáplálni a repülőgépek automatikus ütközéshárító rendszereibe. 

Persze a madaraknak többféle eszközük van az ütközések elkerülésére. Mandyam Srinivasan professzor kutatócsoportja törpepapagájokat eresztett be egy csatorna két végén, és nagy sebességű kamerákkal vették fel, hogy egymással szembe repülve miként próbálják elkerülni az ütközést.

Megfigyelték, hogy nemcsak jobbra térnek ki, hanem időnként a repülési magasságon is változtatnak. Mivel a madarak ritkán repülnek pontosan egy magasságban, a kutatók szerint elképzelhető, hogy mindegyik állatnak megvan a saját kedvelt szintje.

A kutatást egyébként a Boeing Defence ausztráliai laboratóriumában végezték el, így nem meglepő, hogy a tudósok a repülőgépek biztonságos repülésével kapcsolatban is igyekeztek következtetéseket levonni. 

Rovatok