Index Vakbarát Hírportál

Sok baj lesz még a zikavírussal

2016. szeptember 30., péntek 14:50

A zikavírus sokkal veszélyesebb, mint gondoltuk, és gyakrabban vált ki veleszületett rendellenességet

– jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén az amerikai Harvard Egyetem fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló intézetének igazgatója. Korábban 

Korábban a tudósok úgy vélték, abban az esetben, ha az anya a terhesség első harmadában zikavírussal fertőződött meg, akkor 1-13 százaléka a valószínűsége annak, hogy a vírus kóros kisfejűséget okoz születendő gyereknél.

Anthony Fauci elmondta, hogy valójában ennél sokkal nagyobb a kockázat, ha figyelembe veszünk más rendellenességeket, például az idegrendszeri problémákat, amelyek a gyerek fejlődése során okoznak tartós betegségeket. Ezek között említette a hallás- és látáskárosodást.

Brazíliában már vizsgálják a zikavírussal fertőzött gyerekek első hullámát, akik most egyévesek lesznek. Ezeknél a gyerekeknél az agyvérzés, a fokozott nyugtalanság és gyakori sírás mellett olyan tünetek is megjelennek, mint a súlyos reflux, ami akadályozza a táplálkozást.

Kérdéses, hogy ezek a gyerekek meddig élnek.

Egereken elvégzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a zikavírus felnőtteknél megtámadja az agyat, valószínűleg rontja a hosszú távú memóriát és depressziót is okozhat.

Az USA-ban a terhes nőknek nem javasolják, hogy Bruneibe, a Fülöp-szigetekre, Indonéziába, Kambodzsába, Kelet-Timorba, Laoszba, Malajziába, a Maldív-szigetekre, Mianmarba, Thaiföldre vagy Vietnamba utazzanak. A Délkelet-Ázsiában évek óta megtalálható zikavírusra egyes helybeliek már immunisak, de tavaly több amerikai turista is megfertőződött.

Rovatok