Index Vakbarát Hírportál

A paleo diéta ellentéte lehet a hosszú élet titka

2016. október 3., hétfő 10:29

A legújabb ausztrál kutatások szerint kevés fehérje és sok szénhidrát kell a hosszú élethez, ezek kombinációja stimulálja úgy a szervezetet, amely megnyújtja az életet.

A fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21) nevű hormont már régóta kutatják, a fiatalság forrásának is tartják, mert korábbi kísérletekben megállapították, hogy a hormon csökkenti az éhséget, fokozza az anyagcserét és erősíti az immunrendszert és növeli az élettartamot.

A University of Sydney kutatócsoportja most arra jött rá, hogy a szénhidrátban gazdag és fehérjében alacsony étrend növeli az FGF21 szintjét az egerekben. Rossz hír ez a paleo diétában hívőknek, még egy kutatás mutatja ki, hogy nem annyira egészséges az étrendjük, mint amennyire ők azt elképzelik. Samantha Solon-Biet vezető kutató azt mondja, hogy a fehérjében gazdag paleo diéta pont az ellenkezőjét hirdeti, mint kutatási eredményük. Ha hosszan akarunk élni, éppen hogy sok szénhidrátot és kevesebb fehérjét kell enni.

Az FGF21 szintje a szervezetben ugyanis szénhidráttal növelhető, de a leghatékonyabb egy kiegyensúlyozott diéta esetében, ekkor fejti ki legjobban étvágycsökkentő hatását is. A kutatásban 25 különböző étrendet vizsgáltak egereknél, ezek mindegyike különböző módon viszonyult a szénhidrátokhoz, fehérjékhez és zsírokhoz.

Tegyük azért hozzá a kutatáshoz, hogy nincs olyan étrend, amely mindenkire egyformán jó hatással lenne. Az évek alatt folyamatosan változnak az ajánlások a kutatások hatására. Jelenleg épp a halakban, zöldségekben és olajos magvakban gazdag mediterrán diétát tartják a legjobbnak az egészségügyi szervezetek.

(Borítókép: cott Barbour/Getty Images)

Rovatok