Index Vakbarát Hírportál

Kétfejű kígyót találtak Texasban

2016. október 3., hétfő 17:08

Texas középső részén találtak egy kétfejű kígyót. A siklók családjába tartozó kígyót megtaláló nő akkor figyelt fel az állatra, amikor a kutyája valamit kergetni kezdett a kertjükben.

A kígyót azonnal a wacói Cameron Park állatkertbe vitték. Az állatkerti gondozók szerint a kígyó jó állapotban van, rendesen eszik. A Facebook-oldalukon még egy olyan képet is közzétettek, amelyen az egyik fej éppen egy egeret nyel le, a másik meg nézelődik.

Az állatkertben most kilencven napig megfigyelés alatt tartják a kígyót, mielőtt a látogatóknak is megmutatnák.

A kétfejű kígyók nem olyan ritkák, már korábban is találtak ilyen állatot. A vadonban azonban ritkán élik meg a felnőttkort, mert a két fejnek (két agynak) egyként kellene viselkednie. Ez abban is problémákat okozhat, hogy az állat merre meneküljön vészhelyzetben.

A vadászat is macerás lehet, először is mindkét fejnek késztetés kell éreznie a vadászatra, vagyis éreznie kell az éhséget. Ezek után közösen elindulni vadászni, majd ugyanarra a zsákmányra rávetni magukat. Ráadásul itt még mindig előfordulhat az, hogy mindketten megpróbálják lenyelni az áldozatot – talán a két fej még össze is verekedhet az ételen.

Fogságban azonban egészen jól eléldegélnek. Volt már arra példa, hogy húsz évig is élt egy kétfejű kígyó a University of Tennessee kígyókutatójának, Gordon Burghardt tulajdonaként. Egy másik kétfejű állat, Thelma and Louise pedig a San Diegó-i állatkertben tizenöt normális utódnak adott életet.

Rovatok