Index Vakbarát Hírportál

Eszközhasználatra is betanítható egy méhkolónia

2016. október 5., szerda 15:14

Poszméheket tanítottak be arra, hogy egy madzag meghúzásával szerezzék be az édes csemegét, és erről egy videót is közzétettek a Plos Biology tudományos lapban publikáló kutatók.

A teljesen természetellenes táplálékszerzési módszert egymástól is eltanulták a méhek.

A méhek tehát nemcsak tanulni tudnak, hanem a szerzett viselkedést elterjesztik a csoporton belül, és ezek a kognitív képességek a kultúra alapját képezik. A rovarok tanulmányozásával a saját emberi kultúránk fejlődőséről is új ismereteket szerezhetünk. Vagy legalább meggyőződhetünk arról, hogy a roppant kifinomult emberi kultúrát létrehozó tanulási képességeink valami egészen elemi, egyszerű tanulási képességből fejlődött ki.

A kutatók azért választották a kötélhúzó módszert, mert a legtöbb állat ezt a viselkedést sohasem alkalmazná magától. Bár a méhek kihúzzák a tetemek és más haszontalan törmelékeket a fészkükből, ezt a mozdulatot nem használják táplálékszerzési célokra.

A videón az látható, ahogy egy képzett poszméh beszerzi az ebédjét - ezt a mozdulatot később huszonöt képzetlen méhből tizenöt elsajátította, miután látták a társukat, hogy miként dolgozik.

Hosszabb kötéllel is megpróbálkoztak a kutatók, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. Ha a méhek nem jutottak szinte azonnal táplálékhoz a kötélhúzással, akkor feladták a dolgot. Ez nagyjából kijelöli a méhek tanulási képességének a határát is.

Rovatok