Index Vakbarát Hírportál

Így menekülnek meg az űrturisták a felrobbanó rakétákról

2016. október 5., szerda 12:07

Az űrturizmus jövőjét is meghatározhatja a Blue Origin szerdai tesztje a New Shepard űrjárművel. Az Amazon.com kereskedelmi óriást alapító Jeff Bezos űripari cége azt fogja kipróbálni, hogy az utasszállító kapszula miként tud eltávolodni a rakétától nem sokkal a felbocsátás után, hogy egy vészhelyzet esetén biztonságba helyezze az utasokat.

A Blue Origin is úgy alakította ki a New Shepard kapszulát és a rakétáját, hogy azt újra tudja hasznosítani. Ezek segítségével fog embereket és tudományos kísérleteket szuborbitális pályára juttatni.

Egy animáció már megjelent a tervezett próbáról:

A szerdai tesztben a felbocsátást után 45 másodperccel, körülbelül 5000 méter magasan aktiválni fogják a mentőprogramot, ezzel a kabin leválik a rakétáról és bekapcsolja a saját hajtóműveit, hogy röpke 2 másodperc alatt pr száz méterre kerüljön a rakétától. Ezután a kapszula ejtőernyővel leszáll.

Hasonló menőakciót már a rivális SpaceX is tesztelt 2015-ben, és a NASA által fejlesztett Orion is képes megmenteni az utasait. A mostani teszt magyar idő szerint délután háromnegyed ötkor fog kezdődni, beszámolunk majd az eredményéről.

Rovatok