Index Vakbarát Hírportál

Ez nem gyógyítás, arra meg milyen engedély kéne?

2016. október 6., csütörtök 12:30

Az Angliában lebukott magyar kamugyógyító azt állítja, valójában ő verte át a BBC leleplező műsorát. Körülnéztünk az autizmus elleni csodaszerként hirdetett Stabil Pont Technológia hátterében, ahol felbukkant a szcientológia és a zsidó világ-összeesküvés; de azt is kiderítettük, honnan ered a Dr. Artisjus gúnynév.

Egyre nagyobb hullámokat ver az Angliában lebukott magyar kamugyógyító botránya. A BBC Inside Out című oknyomozó műsorában rejtett kamerás felvételeken mutatták be a Stabil Pont Technológia nevű tréninget: a Kanta Józsefként megnevezett tréner az autista pácienssel ordítozik, azt sulykolja, hogy az anyja nem szereti, és végül többször veréssel fenyegeti. A módszer kifejlesztője, Tóth Zoltán két nappal később már a TV2 reggeli műsorában mosakodott: azt állította, hogy valójában ők verték át a BBC-s stábot: tudták hogy nem autista a páciens, és ezért szívatták. Tóth szerint „egy Fiona nevű nő” boszorkányüldözést folytat ellene, „fekete propagandát terjeszt”, és bizonyítékai vannak arról, hogy maga a BBC-s beépített ember kérte a trénert, hogy kiabáljon az álpácienssel. Igaz, ezeket a bizonyítékokat azóta sem látta senki.

Az említett hölgy, Fiona O'Leary egy autisták jogaival foglalkozó ír szervezet, az ART alapítója, közismert szkeptikus aktivista, legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor a Vaxxed című oltásellenes propaganda/dokumentumfilm stábja fenyegette perrel, amiért a film hazugságait és csúsztatásait részletezve online petíciót indított az ír premier ellen. Közreműködött a BBC leleplező műsorában is. Az Indexnek azt mondta, többször beszélt a TV2 stábjával, és kérte, hogy válaszolhasson a vádakra, de a Mokka szerkesztői erre nem voltak hajlandók.

Érdemes tehát megvizsgálnunk, mi is ez a SPOT módszer, amit azzal hirdetnek, hogy a segítségével az autisták „épelméjű emberré válnak” (ezek Tóth Zoltán saját szavai), és ami körül most Angliában és Magyarországon is áll a bál.

A DNS, ami tele van traumával

Hogy az egész esetet jobban megértsük, tisztáznunk kell, hogy valójában mi az az autizmus. Dr. Stefanik Krisztina autizmus-szakértőt, egyetemi adjunktust hívtuk segítségül az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karáról. A szakember szerint:

„Az autizmus jellemzően veleszületett állapot, amelyhez biológiai, elsősorban genetikai rizikótényezők nagyon bonyolult halmaza vezet. Spektrumként tekintünk rá, hiszen az autizmus igen változatos módokon jelenhet meg a viselkedésben. Egyénen belül és egyének között is rendkívüli a sokszínűség, amelyet befolyásolhat az intellektuális és nyelvi képességek szintje, az életkor, a környezet, az esetlegesen társuló problémák különféle hatásai, sőt a személyiség is. Minden esetben tapasztalunk nehézségeket a kommunikációban, a társas interakciók kezdeményezésében és fenntartásában, valamint a viselkedés rugalmas megszervezésében. Olyan képességek ezek, amelyeket a tipikusan fejlődő gyerekek spontán, minden erőfeszítés nélkül elsajátítanak. Az autizmus nem betegség, hanem az emberi fejlődés egy sajátos variációja – ilyen értelemben nem gyógyítható. De ha a személyi és tárgyi környezetet autizmusbaráttá tesszük, illetve megfelelő módszerekkel segítjük a gyerekeket és felnőtteket,  jelentős állapot- és életminőség-javulást érhetünk el.”

A Stabil Pont ezzel szemben azt állítja, az autizmus oka az evolúció során felgyűlt traumák lenyomata a DNS-ben, megjelenik benne a fogantatás sokkja és az anya terhesség alatt megélt félelmei. Ezt pedig a traumákkal való szembesítéssel ki lehet kezelni. Előszeretettel hivatkoznak az epigenetika nevű, aránylag új tudományágra, ami valóban olyasmit pedzeget, hogy a génekkel továbbadhatók a szerzett tulajdonságok is. Ezek a kutatások ugyan nagyon izgalmasak, de még elég korai stádiumban vannak, nagyrészt elméletiek, és erősen vitatottak is (itt írtunk róluk hosszabban). Arról pedig messze nincs szó, hogy ezeket az esetleg a génekben tárolt információkat manipulálni vagy törölni lehetne. Pláne ordibálással.

Az, hogy valakinek epigenetikára alapuló, gyakorlatban működő, autistákon sikerrel használható terápiája van, ráadásul minden tudományos háttér nélkül alkotta meg, elég meredek állítás. Nagyjából olyan, mintha azt mondanám, hogy olvastam az újságban, hogy tudósoknak sikerült fotonokba kódolt kvantuminformációt teleportálniuk, és ezen felbuzdulva építettem otthon a sufniban egy működő Csillagkaput a hasonló nevű sci-fi sorozat mintájára. Legóból. És egymillióért árulom a bolygóközi dimenzióutazást vele.

„Az autizmus tudományos kutatása a hatvanas évek óta folyik nagy intenzitással. Nagy mennyiségű, jó minőségű adat áll már rendelkezésünkre az etiológiai és neurobiológiai háttérrel kapcsolatban. Ezek alapján kijelenthető, hogy SEMMILYEN alapja nincs a SPOT által képviselt álláspontnak. Hasonló megközelítésekre volt már példa a múltban is, amelyekre komoly, erős cáfolatok születtek – lásd például a Holding-terápiát, amely fizikai és pszichés traumákat okozott autizmussal élő gyermekeknek és családjaiknak, teljesen légből kapott elképzelésekre építve és gyógyulást ígérve; vagy a kelációt, amelynek halálos áldozata is volt.

Különösen veszélyes minden olyan elképzelés, amely azt találja üdvözítő útnak, hogy abuzálja az autizmussal élő embereket – a SPOT éppen ezt teszi. Ennek rövid és hosszú távon is súlyos következményei lehetnek, hiszen az autizmussal élő emberek elsősorban emberi lények, akikre hatnak az ilyen traumatizáló helyzetek, csak ezekre adott reakcióik lehetnek nagyon eltérőek a szokásostól. Minden szempontból komoly közbelépést igényel a SPOT-ot hirdető, képzetlen, tájékozatlan és agresszív emberek tevékenysége. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a megalapozatlan és abuzáló beavatkozásért nagyon sok pénzt kérnek a reménykedő családoktól” – mondja dr. Stefanik Krisztina.

Ezzel cseng egybe az Autizmus Alapítvány szakértőinek állásfoglalása is: „A Stabil Pont Technológiáról kijelenthető, hogy szakmailag teljesen alaptalan, az autizmus spektrumzavarban érintett gyermekek és felnőttek támogatására teljes mértékben alkalmatlan, és az eljárás kapcsán súlyos etikai és fogyasztóvédelmi aggályok merülnek fel.”

Mennyi az annyi?

A SPOT-terápia ára elég zavaros terület. A BBC videójában 3:25-nél világosan elhangzik, hogy Kanta József 3500 fontos árat mond az érdeklődőnek. Tóth Zoltán ennek ellenére az Indexnek azt írta: „Azt is terjesztik, hogy 3500 fontot kértünk, ami megint csak hamis mert alkalmanként 25000ft a tréning.” Amikor a BBC-s riport után Facebookon álnéven megkerestük, már 28 ezer forint per alkalom volt az ár; Fiona O'Leary az Indexnek egy olyan csetbeszélgetést mutatott, amiben Tóth 6000 fontot kér a teljes terápiáért; a mindemeghalunk.com-on közzétett beszélgetésben pedig, amiben Tóth és Kanta két új pácienst próbál behálózni, 1,2 millió forintot említenek.

Xenu már nem elég

Tony Ortega, szcientológiával foglalkozó amerikai oknyomozó újságíró a BBC-s riport utáni napokban készített interjút Tóth Zoltánnal. Tóth ebben nyíltan bevallja, hogy a módszere a szcientológusok „TR0 Bullbait” nevű tréningjének a továbbfejlesztése, és a szcientológia módszereit a FLAG, az egyház spirituális főhadiszállásának számító amerikai szervezet tudtával és engedélyével használja. Ő maga a szcientológia egyház budapesti szervezeténél tanult, ma már nem a rendszer része, viszont támogatja őket.

Az interjú legjellemzőbb részlete talán ez (a fordításban nem próbáljuk meg visszaadni Tóth borzalmas angolságát):

Tony: Szóval breaktáncos háttere van, a szcientológusoknál megtanulta a bullbait tréninget, és ettől feljogosítva érzi magát, hogy azt állítsa, meg tud gyógyítani olyasmit, amire az orvostudomány azt mondja, hogy nincs teljes gyógymód?

Zoltán: Tudod, igazán nagy életem van. Repülőmérnök vagyok, bűvész, breaktáncos bajnok, tanár és szervező. A Red Bull marketingjén dolgoztam, 9 évig MLM-et csináltam a Forever Livingnek, éltem vidéken és városban, van egy telefonboltom, tanultam szcientológiát, alapító vagyok... Mindent csináltam.

(Információink szerint egyébként a Forever Livingtől cégtől is a gyanús áltudományos bizniszei miatt rúgták ki Tóthot.)

A szcientológus kapcsolatra utal az Eporta nevű magazin is, aminek az impresszumában Tóth tulajdonosként szerepel, és ami rendszeresen helyet ad a szcientológia tanainak a tartalmában és a hirdetései között. Emellett az összes létező ezoterikus-alternatív kamugyógymód szerepel benne a théta healingtől a Kvantum Mátrix Átalakítás Lélekinformatikáig, ami már-már paródiának hangzik, de sajnos nem az.

De a SPOT technológia további háttere még ennél is ijesztőbb. Amikor Tóthot arról faggattuk, hogy milyen alapokon nyugszik a módszere, és van-e annak bármilyen tudományos háttere, egyetlen konkrétumot említett:

Dr. Hamer után nézzél, ő az egyik, aki alá is támasztja, amit csinálunk.

Hát, utánanéztünk. Ryke Geerd Hamer az Új Germán Medicina nevű áltudományos módszer kitalálója, aminek az alapelve nagyjából egybevág a SPOT-éval, csak kicsit még vadabb: azt állítja, hogy betegségek valójában egyáltalán nem léteznek, minden ilyesmi az embert érő lelki traumák kivetülése. Hamer orvosi engedélyét 1986-ban visszavonták, azóta négyszer ítélte el bíróság engedély nélküli praktizálásért, aminek során több alkalommal meg is haltak páciensei. Kétszer felfüggesztettet kapott, kétszer börtönben ült, Németországban és Franciaországban, egy, illetve két évet. Az igazán súlyos részek pedig csak most jönnek: Hamer többek között azt hirdeti, hogy a kemoterápia a zsidó világ-összeesküvés része, amivel a Föld nem zsidó lakosságát gyilkolják; a HIV vírus nem bánt (az AIDS-esek azért halnak meg, mert azt mondják nekik, hogy halálos betegek, és ez lelki traumát okoz nekik); a 2009-es sertésinfluenza-járvány pedig egy nagyszabású titkos projekt volt arra, hogy „halálcsipekkel” oltsák be a népességet. A rákkal kapcsolatban továbbá alapelv Hamernél, hogy örökölt, vagy vírus okozta rákos megbetegedések, rákkeltő anyagok, áttétek és agyi daganatok egyszerűen nincsenek, ezek csak az orvostudomány átverései. Az Új Germán Medicina nonszensz állításait szép hosszú cikkben cáfolta tételesen a Szkeptikus Társaság, érdemes elolvasni.

Nem gyógyítás, tehát nem is átverés?

Érdekes kérdés az is, hogy a SPOT trénerei milyen háttérrel és engedéllyel rendelkeznek. Tóth magáról hol repülőmérnökként, hol repülőtechnikusként beszél, előbbi képzés Magyarországon 2005 óta szünetel, utóbbit egy OKJ-s tanfolyam adja. Az Angliában lebukott tréner, Kanta József információink szerint szakácsként dolgozott, mielőtt autistákkal kezdett foglalkozni. Akárhogy is, orvosi, vagy bármilyen egészségügyi háttere egyiküknek sincs. A SPOT weboldala mintha direkt erre a felvetésre reagálna a Tudomány menüpont alatt azzal, hogy „a történelemben igen sok felfedezés látott már napvilágot, ami sosem volt kötve a diplomához, hanem olyanokhoz, akik maguk vették a fáradtságot és kutattak, tanultak”. Azt persze nem köti az orrunkra, hogy hol tanultak és hogyan kutattak. Önbizalomban ettől függetlenül nem szenvednek hiányt:

Ez minimum Nobel-díj

– szerénykedett egy Facebook-beszélgetésben Tóth a saját módszerével kapcsolatban. De vajon mit szól mindehhez a jog?

„A kuruzslás büntetőjogi tényállását (Btk. 187. §) álláspontom szerint nem valósítja meg a tevékenységük. Kuruzslást az követ el, aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki. Az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet sem a Btk., sem az Eütv. nem határozza meg, azt a Btk. 187. § (3) bekezdéséből lehet kikövetkeztetni: orvosi gyakorlat az a tevékenység, amelynek a végzéséhez orvosi vagy fogorvosi oklevél kell. A Stabil Pont Technológia alkalmazói tevékenységüket mentális tréningnek nevezik, ezzel kizárva a lehetőségét, hogy bárki, akár laikus, azt orvosi tevékenységnek tekintse. A tréning elnevezés önmagában nem mentesít a büntetőjogi felelősségre vonástól, azonban a »kezelés« elemei még a laikus számára jól láthatóan sem specifikus orvosi tevékenységek: kiabálás, kézlóbálás, ütlegelés stb.” – mondta az Indexnek dr. Atalay Borbála ügyvéd. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy ilyen egyszerű trükkel ki lehet bújni a felelősségre vonás alól:

„Az a tény azonban, hogy az autizmus – amely a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, genetikai eredetű betegség – teljes gyógyítását ígérik, mindenképpen felvetheti a Btk. 373.§-ban foglalt csalás gyanúját. Hiszen nemcsak megtévesztik a pácienst, illetve a hozzátartozóit azzal, hogy a tréning »megöli az autizmust«, de pénzt is kérnek érte; jelentős összegért kínálnak gyógymódot egy olyan betegségre, amely a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, s a tréning alkalmazói sem igazolták egyetlen eredményes esetüket sem.” 

Amikor engedély után érdeklődtünk a SPOT kitalálójánál, annyit mondott:

Ez nem kezelés, nem gyógyítás, arra meg milyen engedély kéne?

Ettől függetlenül azért Tóth közzétett egy, szerinte a módszere és a praktizálása tudományos és hivatalos mivoltát igazoló dokumentumot egy internetre kikerült beszélgetés során, amit az Artisjus szerzői jogvédő egyesület adott ki. Mivel az Artisjus nem éppen arról híres, hogy orvosi ügyekben illetékes lenne, megkérdeztük tőlük, pontosan mi is ez a papír. Dr. Tóth Péter Benjámin kommunikációs igazgató elmondta, hogy ez egy úgynevezett önkéntes műnyilvántartásba vételt igazoló irat: „Ez csak annyit igazol, hogy valaki egy adott napon előttünk borítékba zárt egy írást, ami szerzőségi vitában bíróság előtt az elsőbbség igazolására használható. Élni tud vele például egy olyan kezdő író, aki egy regényével kiadóról kiadóra jár, de attól fél, hogy az egyik lenyúlja a sztorit. Nagyon sajnáljuk, hogy ezt ilyen visszaéléshez használták, együttérzünk azokkal, akiket kiszolgáltatott helyzetükben megtévesztettek. Az ügy legutóbbi kipattanásakor, pár hónapja, felszólítottuk Tóth urat, hogy ne hivatkozzon az Artisjus nevére és az igazolásra a tevékenysége során. Erre választ nem kaptunk. Részben éppen emiatt az ügy miatt szüntettük meg ezt a szolgáltatásunkat.”

Ez nem az Esőember

Akik az autizmust csak filmekből és az oltástagadó mozgalom propagandájából ismerik, azt gondolhatják, hogy ez valami misztikus betegség, ami előtt az orvostudomány csak széttárja a karját. Pedig ez nem így van.

„Az autizmus oka, tünetei és terápiás megközelítései ma már nem ismeretlenek, jelentős szakirodalom, szabályozó dokumentumok állnak hazánkban rendelkezésre, az autista személy nem lehet kísérleti alanya semmilyen ismeretlen, vagy bizonyítatlan terápiának!” – mondta az Indexnek Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke. A szövetség a SPOT elleni jogi lépések megtételén dolgozik. Nem csak a kuruzslás és csalás a gyanú; az AOSZ szerint ami a BBC videofelvételein látható, az egy autizmussal élő személy ellen bántalmazásnak is minősülhet. A szövetség egyben felajánlja a jogi segítséget minden autistának vagy autista gyereket nevelő szülőnek, akit kamugyógyítók vertek át.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok