Index Vakbarát Hírportál

November 4-től érvényes a párizsi klímaegyezmény

2016. október 6., csütörtök 07:32

November 4-én lép életbe a párizsi klímaegyezmény. Az Európai Unió hét tagállama szerdán hivatalosan is bejelentette az ENSZ-nek, hogy ratifikálták a megállapodást – idézi az MTI Farhán Hakot, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivőjét.

Az egyezmény hatályba lépésének feltétele volt, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan állama ratifikálja a megállapodást, amik együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács kedden ratifikálta a megállapodást. Az EU részéről hét tagállamban – Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban – ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt.

A megállapodás 30 nap múlva, november 4-én, még a november 7-én kezdődő Marrákesben tartandó COP22 konferencia előtt hatályba lép. Farhán Hak szerint Nepál és Kanada csatlakozásával másodszorra is meghaladták a hatályba lépéshez szükséges értékhatárt. A szóvivő szerint

ami egyszer elképzelhetetlennek tűnt, immár megállíthatatlan.

Becslések szerint megállapodást ratifikáló országok – Kanada és Nepál részvételével – a gázkibocsájtás 58,7 százalékért felelősek. 

Barack Obama amerikai elnök történelminek nevezete a szerdai napot. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy ha a párizsi klímamegállapodásban vállaltakat a világ végigviszi, a történelem idővel fordulópontként fog emlékezni a szerdai napra.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével kötött keretmegállapodást. Ennek célja az volt, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Egyben ígéretet tettek, hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Ez a pont a tengerszint emelkedésével a létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt. A kérést több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatta.

Rovatok