Index Vakbarát Hírportál

Fehér cápáknak nyitottak magánbölcsit

2016. október 7., péntek 09:11

Magánpénzből működő kutatócsoport működtet cápabölcsődét Long Island északkeleti csücskében, hogy tanulmányozni tudják az Atlanti-óceán félelmetes ragadozóját. Az OCEARCH nevű expedíció munkáját sokan kritizálják, többek közt az állami cápakutatók is, akik szerint a munkájukat veszélyezteti az alapítvány tevékenysége.

Az OCEARCH csalival vonzza a vizeire a cápákat, amelyeket kifognak, megvizsgálnak, felszerelnek gps-jeladóval, és utána visszaeresztik az állatokat a vízbe. Az alapító Chris Fischer szerint mindezt teljesen jogszerűen teszik, szövetségi vizeken.

A nonprofit vállalkozás augusztusban ismerte el, hogy cápabölcsit működtet Long Island mellett. Arról is sikerült megbizonyosodni, hogy valóban bölcsödéről van szó, ugyanis kilenc megjelölt újszülött cápa azóta is a környéken úszkál. A szervezet azt állítja, hogy a fehér cápák az első évüket egy területen töltik, és valószínűleg ezt a helyszínt választják majd a párosodáshoz és a szüléshez is.

A tudósok eddig is sejtették, hogy ez a helyi cápabölcsi, de a területet még nem tanulmányozták olyan alaposan, mint a kaliforniai, mexikói és ausztráliai cápabölcsiket. Azt remélik, hogy a fehér cápák nyomon követésével sikerül igazolni az elméletüket.

Rovatok