Index Vakbarát Hírportál

Élet nyomait kutatják az Alfa Centaurin

2016. október 12., szerda 15:32

Egy csillagászcsoport most először próbál lencsevégre kapni egy olyan, a Földhöz hasonló bolygót a Naprendszeren kívül, amin a földi értelemben vett élet található – írja az MTI.

A Project Blue magánmisszió célja egy mosógép méretű űrteleszkóp megépítése, amivel két éven át vizsgálnák a Földtől 4,4 fényévre található Alfa Centauri hármascsillag-rendszert, hátha sikerül lefotózni egy-két olyan sziklás bolygót, amiken élet is előfordulhat.

Az 1980-as évek óta a csillagászok több mint háromezer exobolygót fedeztek fel, de mindegyikük létezését csupán közvetett mérésekre alapozzák. Még senki nem készített képet ilyen bolygóról.

Az új misszió egyebek között a NASA Kepler űrteleszkópjának megfigyeléseire épül. Az űrtávcső számos olyan távoli bolygót észlelt már, amik a csillaga körüli lakhatósági zónában keringtek. A hőmérséklet itt pont megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony formában jelenjen meg a felszínen.

A csillagászok szerint a teleszkóp legjobb esetben is csak egy sötétségben megbúvó magányos foltot fog lencsevégre kapni, de már az is úttörő jelentőségű lenne. Egy ilyen ábrából a tudósok kikövetkeztethetnék a planéta keringési pályáját, hozzávetőleges méretét és színét. Ha a bolygó kék színű lesz és a lakhatósági zónában kering, akkor nagy eséllyel saját légköre van, és víz található a felszínén.

Rovatok