Index Vakbarát Hírportál

Meghülyülnénk egy Mars-utazástól?

2016. október 12., szerda 09:30

Egy tanulmány szerint egy Mars-utazás az űrhajósok demenciájához vezethet – írja az MTI.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a space brain, az űragy nevű jelenséget vizsgálták. Rágcsálókat tettek ki nagy energiájú töltött részecskéknek, pontosabban ionizált oxigénnek és titánnak. Ezek nagyon hasonlítanak a kozmikus sugárzásban lévőkhöz, amik az űrhajósokat is érni fogják a hosszú űrutazásokon.

A kutatók fél évvel később még mindig jelentős mértékű gyulladást és idegsejt-károsodást észleltek az állatok agyában. Képalkotó eljárások feltárták, hogy az állatoknál romlott az agyi ideghálózat állapota. Az idegsejtek dendrit nevű nyúlványain elhelyezkedő tüskék száma csökkent, és ez megzavarta az agysejtek közti jelátvitelt.

Az állatok tanulási és emlékezőképessége gyenge volt, és a félelem is eltűnt belőlük és emlékezőképességét gyengének mérték. A sugárzás a félelem felszámolására is kihatott a rágcsálóknál; ez az a folyamat, amelynek során az agy elnyomja a korábbi kellemetlen, stresszes képzettársításokat. (Ezért tud valaki újra vízbe menni, noha korábban majdnem belefulladt.)

Rossz hír ez minden űrhajósnak, akiket 2-3 évig tartó utazásra küldenének a Marsra és vissza

– mondta a kutatást vezető Charles Limoli.

Limoli szerint űrbéli környezet óriási kockázatokat jelent az asztronauták számára. A kozmikus sugárzás rengeteg zavart okozhat a központi idegrendszerben a küldetés alatt, és ezek jóval az űrutazás után is megmaradhatnak. A tünetek: gyengébb memória, szorongás, depresszió, romló döntésképesség.

A helyzetre részleges megoldás lehet egy olyan Mars-űrhajó, amiknek az alvásra és pihenésre szánt helyiségeit megerősített pajzs védené a kozmikus sugárzástól. Hosszabb távon viszont ez sem segít, mert – mint azt Limoli megjegyezte – ezek a nagy energiájú részecskék mindenképpen áthatolnak a hajón, így nem igazán lehet elbújni előlük.

Az Egyesült Államok legkorábban a 2030-as évek elejére embert akar küldeni a Marsra.

Rovatok