Index Vakbarát Hírportál

Felhőt találhattak a Plútón

2016. október 19., szerda 16:47

A New Horizons már jócskán eltávolodott a Plútótól, amely mellett tavaly júliusban haladt el az űrszonda. Most már lassan befejezi küldetésének azt a feladatát, hogy szakadjon el a törpebolygótól, jelentette be a NASA.

Az újabb és újabb felfedezések azonban folyamatosan jönnek az űrszonda adataiból. Az amerikai űrkutatási hivatal közzé is tett egy izgalmasnak tűnő felfedezést.

A kutatók felfedezték, hogy furcsa foltok vannak a Plútó körül nagyjából kétszáz kilométer magasan. Felhőre gyanakodnak, akármilyen furcsának is hangzik elsőre. Persze nem olyan felhőre, amilyet a Földről ismerünk. A definíció itt olyan képződmény, amely elég vastag ahhoz, hogy eltakarja az alatta lévő felszínt.

Ha ezek tényleg felhők, akkor valószínűleg olyan gázokból lehetnek, mint az etán, acetilén vagy akár metán.

A New Horizons által készített fotók alapján valószínűleg nem tudják bebizonyítani a felhők létét és azok anyagát. Alan Stern bolygókutató azt mondta erre, hogy az első adatok fantasztikus ízelítőt adtak arról, mennyire dinamikusan változó a bolygó környezete, de ahhoz, hogy többet megtudjunk a törpebolygóról, vissza kell menni oda és kifinomultabb eszközökkel kell vizsgálódni, jóval hosszabb ideig.

A New Horizons már több milliárd kilométerrel jár távolabb. Egy újabb küldetés terve pedig még nagyon kezdeti szakaszban van, egyelőre nem látni, hogy mikor indulhat újabb küldetés a Plútóra. Ráadásul ha el is indulna egy újabb szonda, nagyon sokáig tartana az út. A New Horizons volt kora leggyorsabb űrjárműve és neki is kilenc és fél évébe telt eljutni a távoli bolygóra.

Rovatok