Index Vakbarát Hírportál

Nobel-díjasnak sem kell az MTA-tagság

2016. október 20., csütörtök 11:02

Lemondott a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáról Torsten N. Wiesel Nobel-díjas svéd orvos, neurológus. Nem ő az első külföldi tag, aki lemondott vagy kilépett az MTA-ból az Orbán- kormány elleni tiltakozásul.

Eddig az argentin Thomas Jovin biológus a tiszteleti tagságáról, a magyar származású, Kanadában élő Hernád István Róbert (Stevan Harnad) pszichológus a külső tagságáról mondott le, akárcsak Isreal Pecht biológus is.

Torsten N. Wiesel a Népszabadság bezárására hivatkozott, szerinte a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap elhallgattatása csorbítja a magyar sajtószabadságot, írja az ATV. A gesztussal az Orbán-kormány tevékenysége ellen is tiltakozik.

Lovász László, az Akadémia elnöke múlt heti interjúnkban azt mondta, hogy többen is jelezték felé, hogy szeretnének lemondani tiszteletbeli tagságukról hasonló okokra hivatkozva. Ő egyesével próbálja meggyőzni a távozni kívánókat, hogy maradjanak. Múlt csütörtökön 28 magyar akadémikus is tiltakozott, nyílt levélben fordultak az elnökhöz.

Rovatok