Index Vakbarát Hírportál

Bámulatos képeket adott nekünk a japán holdszonda

2016. október 21., péntek 16:33

Kilenc évvel ezelőtt csodálatos látvány tárult a Kaguja HDTV kamerái elé, több Földkeltét is rögzített a drámaian változó holdfelszín fölött suhanó műhold.

2007 október 3-án érte el a Holdat a Japán Űrügynökség (JAXA) Kaguja becenevű szondája, ami a csaknem két évig tartó keringése során a hard core tudományos küldetés mellett nagy felbontású HDTV videófelvételeket, valamint nagylátószögű illetve telefotó lencséivel állóképeket is rögzített. Ezek egy részét – így az alább is látható Földkeltét – már korábban publikálta a JAXA, de most októberben közkinccsé tették az összes elkészült felvételt, így túlzás nélkül mondhatjuk: eddig sosem látott képeket kaptunk a Holdról és a Földről.

Japán SELENE (SELenological and ENgineering Explorer) nevű Hold-missziója három űreszköz összehangolt működéséből állt össze: volt egy csaknem 3 tonnás Hold körül keringő elsődleges szonda, és két kisebb, egyenként 53 kilogrammos műhold – az egyik a Hold gravitációs mezőjét térképezte fel, a másik a begyűjtött adatokat sugározta a Földre vissza.

A japán publikum által Kaguja becenévre keresztelt holdszonda tucatnyi tudományos műszert cipelt magával, de ezek mellett felszerelték két egyenként 2,2 megapixeles CCD-jű HDTV kamerával (az egyik nagylátószögű, a másik telefotó objektívvel), valamint egy holdfelszínt fényképező kamerával. Ezeknek a felvételeit tették most közzé, így bárki kedvére bogarászhat a rövid videószekvenciák, illetve az állóképek között.

A Planetary Society több videót is összeollózott a megosztott nyersanyagból, érdemes rájuk szánni pár percet, ide beszúrom az egyiket kedvcsinálóul:

Az alábbi galériába pedig kiválogattam az általam legérdekesebbnek, legszebbnek gondolt fotókat, rengeteg látványos lencsetükröződéssel, és torokszorítóan drámai Föld-ábrázolással. Elnézve a megunhatatlanul váltakozó holdfelszínről készített képeket, a felkelő Föld vékony sarlóját, félgömbjét, majd teljes gömbjét, olyan érzésünk támadhat, mintha magunk is ott ülnénk egy kis holdkomp pilótafülkéjében. Egy biztos: nem könnyű abbahagyni az elénk táruló látvány csodálatát:

Kaguja 2009. június 10-én fejezte be küldetését: a földi irányítóközpontból kiadták a parancsot a Holdba csapódásra. Béke holdporaira, és köszönjük a képeket!

Rovatok