Index Vakbarát Hírportál

Gazdájukkal álmodnak a kutyák

2016. október 21., péntek 19:35

Ön is gondolkodott már azon, hogy vajon miről álmodhat a kutyája? Dr. Deirdre Barrett, a harvardi orvosi egyetem pszichológusa úgy gondolja, valószínűleg a gazdájukról, írja az Independent.

Barrett évekig tanulmányozta az emberek alvási szokásait, ebből következtetett arra, hogy csakúgy mint mi, valószínűleg a kutyák is a mindennapjaikat élik újra alvás közben. 

Az emberek ugyanazokról a dolgokról álmodnak, ami nappal érdekli őket, csak látványosabban és kevésbé logikusan.

- mondta Barrett.

Szerinte nincs semmi oka annak, hogy azt feltételezzük, az állatok mások lennének. Mivel a kutyák rettenetesen ragaszkodnak a gazdájukhoz, vélhetően a kutyák a gazdájuk arcáról, szagáról és a vele való interakcióról álmodnak. Ezzel ellentétben egyébként a macskák egy korábbi kutatás alapján úgy tűnik, hogy egérre vadásznak alvás közben, így ez az ellentmondás újabb korszakos vitákhoz vezethet majd a kutyások és a macskások között.

Ugyan szerinte biztosra semmilyen módon nem lehet tudni, hogy a kutyák mit látnak alvás közben, vagy hogy egyáltalán álmodnak-e, de a legtöbb emlős az emberekéhez hasonló alvási ciklussal rendelkezik, így náluk is jelentkeznek REM fázisok, amikor az emberek is álmodnak. Ez alapján egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet azt gondolni, hogy a többi emlős szintén álmodik.

Barrett arra is kitért, hogy vélhetően a kutyák is az álmaikban történő dolgok miatt mozgatják a lábaikat, mikor úgy tűnik futnak alvás közben. Végül azt tanácsolta, foglalkozzunk sokat kutyáinkkal és gondoskodjunk róla, hogy jó élményei legyenek napközben, ha azt szeretnénk, hogy szép álmai legyenek.

Rovatok