Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant, de megvan az Exomars leszállóegysége

2016. október 21., péntek 20:49

A műhold képei alapján úgy tűnik, az európai-orosz Exomars küldetés során eltűnt leszállóegység lezuhanhatott, és a Mars felszínén darabokban landolt. A műhold 500 millió kilométer megtétele után gond nélkül pályára állt a Mars körül, de a leszállóegységgel még a tervezett landolás előtt, a légkörbe lépés közben megszakadt a kapcsolat.

A NASA legújabb felvételeit a bolygókörüli pályára állt műhold készítette, és ezeket tanulmányozva az ESA a küldetés során eltűnt Schiaparelli leszállóegység nyomait véli felfedezni a Mars felszínén. A Schiaparelli szerdán lépett be a Mars légkörébe, a tervek szerint 6 perces leszállást végzett volna, de éppen a landolás előtt megszakadt vele a kapcsolat.

A meghibásodás okát egyelőre nem tudjuk, az egység anyahajóján összegyűlt adatokat még elemzik.

A tervezett landolás helyszínéről kifejezetten kis felbontású képeket küldött a műhold (1 pixel a valóságban 6 méternek felel meg), ezeken a Schiaparelli részeit lehet látni, például élesen kirajzolódnak a 12 méter átmérőjű ejtőernyő körvonalai. Az egység sokkal hosszabban zuhant szabadesésben, mint ahogy azt tervezték, és a landolást puhító hajtóművei is teljesen kikapcsoltak.

Úgy számítják, körülbelül 2-4 km magasságból zuhant le, 300 km/órás sebességgel csapódott a Mars felszínébe, 5,4 km-re a tervezett landolási ponttól. Az is lehetséges, hogy a becsapódáskor felrobbant.

Hamarosan megbízhatóbb információk is érkeznek a  Schiaparelliről, mikor a műhold fedélzetén található legnagyobb felbontású képet készítő kamera is lefotózza a becsapódás helyszínét. 

A műhold kicsit több, mint 4 nap alatt kerüli meg a vörös bolygót, 101 000 kilométerszer 3691 kilométeres keringési pályán. Novemberben belép majd a Mars légkörébe, és a felszíntől 400 km-ről küld majd részletes adatokat.

Bár az eredeti célhoz képest csak félsiker, mégis pozitívan értékelik az orosz-európai űrprojektet, mivel még sosem mért adatokat elemezhetnek az űrkutatók.

Rovatok