Index Vakbarát Hírportál

Az agy hozzászokik a hazudozáshoz

2016. október 25., kedd 13:43

Ha egyszer hazudik, akkor esélyesebb, hogy máskor is fog. Egy új kutatás szerint az agynak azon területe, amely aktiválódik a kevésbé őszinte válaszoknál, egyre kevésbé hajlandó visszajelzést adni, ha túl sokat használjuk. Egyszerűen szólva, ha hozzászokik a csaláshoz, akkor még többet hazudhatunk, mert nem érkezik megfelelő visszajelzés.

Elég sok történetet ismerünk csalókról, akik egyre többet és többet csaltak. Senki sem a Ponzi-csalással kezdte, hanem apróbb stiklikkel indultak. Egészen mostanáig nem volt olyan kutatás, amely ennek biológiai okait kutatta volna.

Neil Garrett, a University College London pszichológusa most pont ezt tette, tanulmányát pedig a Nature-ben jelentette meg. Garret kutatócsoportja önkénteseket figyelt meg, akik egy játékot játszottak. A játékban néha több pénzt kapott az, aki hazudott partnerének.

A kutatásban az önkénteseket ismeretlenekkel zárták össze. Egy üveg képét mutatták egyikőjüknek, neki el kellett mondani a másiknak, hogy mennyi pénz van az üvegben. A végén mindketten pénz kaptak, de előfordult, hogy a résztvevők több pénzt kaptak, ha hazudtak az összegről.

A játék alatt szkennelték az önkéntesek agyát. Kiderült, hogy a hazugsághoz nagyon könnyű hozzászokni, a résztvevők az idő előrehaladtával egyre többet hazudtak. Agyuk érzéketlenebbé vált a hazugságra, és abból, hogy mennyire vált érzéketlenné, előre lehetett jelezni, hogy az egyén mennyit fog hazudni a következő alkalommal.

Amikor hazudunk valakinek, agyunk érzelmekért felelős része, az amigdala aktivizálódik, emiatt van szégyenérzetünk vagy bűntudatunk. Az amigdala akkor is aktivizálódik, amikor cuki képeket nézegetünk kismacskákról vagy amikor nagyon szomorú fotót látunk. Azt már tudjuk, hogy minél több cuki vagy szomorú képet nézünk, az amigdala egyre kevésbé reagál minden egyes alkalommal.A kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a hazugsággal is így van-e. A fent említett kísérletben az önkéntesek a hazugsággal segíthettek magukon, a partneren és mindkettőjükön is. Nem meglepő módon, akkor hazudtak szívesebben, amikor csak őket jutalmazta a rendszer, ilyenkor aktivizálódott kevésbé az amigdala. Az emberek akkor is hazudtak, amikor tudták, hogy nem jutalmazzák őket ezért minden alkalommal. Vagyis ez azt jelenti, hogy az emberek nem racionális okok miatt hazudnak, hanem azért, mert érzéketlenebbé válnak.

Még sok kutatást kell végezni ahhoz, hogy tisztán lássanak a területen, a mostani kísérlet ugyanis csak egy játékot vizsgált. Nem vizsgált más tevékenységeket, amikor a tisztességtelenség szerepet játszhat. Annak megjóslása sem sikerült, hogy ki mennyire hajlamos a hazugságra.

Rovatok