Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam se zavarta a német régészeket

2016. november 7., hétfő 17:53

A németországi Tübingeni Egyetem ókori keleti kultúrákat tanulmányozó intézetének (IANES) régészei Dohuk városától nem messze egy bronzkori város nyomait fedezték fel - írja az MTI. A települést, amelyen ma Kurdisztán autonóm régió Bassetki nevű kis faluja található, időszámításunk előtt 3000 körül alapították, és úgy 1200 éven át élte virágkorát. Az Akkád Birodalom (időszámításunk előtt 2340-2200), az emberiség első világbirodalma idejéből származó településrétegeket is feltártak. 

Az ásatásokat augusztus és október között végezték a szakértők Peter Pfälzner, a Tübingeni Egyetem kutatója és Hasszán Kaszim, az iraki régészeti minisztérium igazgatója vezetésével. A nagy jelentőségű leletek feltárása miatt egy tervezett autópálya építése meghiúsult.

A városközponton kívül egy kilométer hosszan terült el egy alsó városrész. Speciális mérőeszközökkel a tudósok kiterjedt úthálózatra, különböző lakónegyedekre, úri házakra és egy bronzkori, palotaszerű épületre utaló nyomokat találtak.

Bassetki eddig csak az úgynevezett Bassetki-szoborról volt ismert, amelyet 1975-ben véletlenül találtak itt. A szobortöredék Narám Szin akkád király bronzfigurájának maradványa.

Bár a kutatás az Iszlám Állam ellenőrzése alá tartozó területektől csupán 45 kilométerre zajlott, a régészeket ez nem zavarta. „Munkatársaink állandó védelem mellett dolgoztak. Az Iszlám Állam térbeli közelsége ellenére az iraki független kurd területre nagymértékű biztonság és stabilitás jellemző” - mondta Pfälzner.

A kutatócsoport 2013 óta végez kutatásokat Bassetki környékén, egészen a török és szír határig. Eddig 300, korábban ismeretlen, régészetileg fontos helyszínt fedeztek fel. A régióban 2017 nyarán folytatódnak a feltárások.

Rovatok