Index Vakbarát Hírportál

Csak nézze, hogy vonulnak a nyári metánfelhők a Titánon

2016. november 7., hétfő 14:10

Ismét bővült némileg a tudásunk arról, hogy milyen lehet az időjárás a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pár napja adta ki az alábbi videófelvételt, amit a Cassini nevű űrszonda készített október 29-én és 30-án. A Szaturnuszt és bolygóit tanulmányozó műhold 11 órán keresztül figyelte a Titán felhőzetét, 20 percenként exponálva egyet infravörös szűrőn keresztül.

A több mint 30 képkockából összefűzött time-lapse videón jól látszanak az északi szélesség 49 és 55 foka között kialakuló majd elenyésző hosszúkás metánfelhők.

A NASA Jet Propulsion Laboratory számításai szerint a karcsú metánfelhők 7-10 méter/másodperc (22,5-35,4 km/óra) sebességgel mozognak, miközben a térséget borító vastagabb felhőzet viszonylag statikus marad. A felvételen jól megfigyelhetők a hold északi pólusát borító metán, etán tavak, tengerek sötét foltjai is.

A NASA, ESA (European Space Agency) és ISA (Italian Space Agency) kutatói 2016-ban meglehetősen sok időt szenteltek a Titán légkördinamikájának megfigyelésére. A hold korábbi klímamodelljei szerint az északi félteke nyári időjárása több felhőképződéssel járt volna, de a Cassini megfigyelései ennek ellentmondottak, rámutatva, hogy messze járunk még a Titán évszakváltozásainak teljes megértésétől.

Rovatok