Index Vakbarát Hírportál

Óceáni hulladékból gyárt cipőt az Adidas

2016. november 7., hétfő 16:05

Az óceánokban felgyűlt műanyaghulladékból készített sportcipőt az Adidas, a Parley for the Oceans (nagyjából: párbeszéd az óceánokért) nevű környezetvédő szervezettel közösen. A cég tavaly már bemutatta az újrahasznosított anyagból készülő cipőjük koncepcióját, de azóta le is gyártottak 7000 darabot, november közepétől bárki vehet belőlük.

A 220 dollárba (bő 60 ezer forintba) kerülő UltraBOOST Uncaged Parley nevű modell felsőrésze 95 százalékban a Maldív-szigetek környékéről összehalászott műanyaghulladékból, 5 százalékban pedig újrahasznosított poliészterből áll. Egy-egy pár elkészítéséhez 11 műanyagflakont használtak fel. A cipő többi része is újrahasznosított anyagokból áll. A tavalyi koncepcióhoz képest viszont változás, hogy a tömeggyártásra elhagyták az akkor használt 3d nyomtatást.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az elképesztő mennyiségű óceáni hulladékra, illetve hogy a gyártókat az anyaghasználat újragondolására és ezzel nagyobb környezettudatosságra ösztönözze – és persze nyilván pr-akciónak se utolsó.

Az Adidas szerint a 7000 darab csak az első lépés, jövőre szeretnének egymillió párt legyártani, végső célként pedig teljesen elhagynák a gyártási folyamatból a hagyományos műanyagot, és csak újrahasznosítottat használnának. A cipők mellett viszont már most is gyártanak Real Madrid- és Bayern München-mezeket újrahasznosított óceáni hulladékból.

Rovatok