Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látni az indiai szmogot

2016. november 9., szerda 19:36

Az indiai kormány vészhelyzetet hirdetett, miután a légszennyezés ÚJ Delhiben az egészségügyi határértékek tizenhatszorosára emelkedett. Az iskolákat bezárták, a helyiek megpróbálják elhagyni a várost, legalábbis aki megteheti ezt. Az egyik miniszter gázkamrához hasonlította a város levegőjét.

A hatóságok egyrészről a díváli tűzijátékokat okolják, hogy a városban ennyire szennyezett lett a levegő. A díváli a fények ünnepe, a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe. Ilyenkor lámpásokat gyújtanak és teszik ki az ablakokba, valamint tűzijátékokat is tartanak, hogy elűzzék a tudatlanság sötétségét.

A NASA legújabb műholdképein azt is láthatjuk, mennyire rossz a helyzet. A szmog vastag rétegként terül el a város felett. De nem csak Új Delhi érintett, a várostól északnyugatra fekvő területeken is nagy a szürkeség.

De nem lehet mindent a tűzijátékok nyakába varrni, a vidéki lakosok nagyon sok növényt elégetnek, a rizs beszedése után megmaradt növényi részektől így szabadulnak meg. Pedig a hatóságok azt kérték a farmerektől, hogy ne égessenek, a NASA műholdképein látni, hogy nem csökkent a tüzek száma. A becslések szerint 32 millió tonna szalmát égetnek el ősszel.

Rovatok