Index Vakbarát Hírportál

Etetett már mókusokat Angliában? Leprások lehetnek

2016. november 10., csütörtök 20:25

Leprafertőzést mutattak ki a Brit-szigeteken élő vörös mókusoknál. Az ember megfertőződésének veszélye nagyon kicsi, de a mókusállományra komoly veszélyt jelenthet a betegség.

A lepra száz éve eltűnt Európából, de csak az emberek körében, a természetben megmaradt. A Lausanne-i és az Edinburgh-i Egyetem mikrobiológusai most ugyanazt a kórokozót találták meg, az angliai, írországi és skóciai vörös mókusoknál, amely az embereknél is leprát okoz. A kutatócsoport Stewart Cole és Anna Meredith vezetésével a régió 110 mókusánál végzett DNS-tesztet, amellyel a Mycrobacterium leprae és a Mycobacterium lepromatosis nevű kórokozók jelenlétét kutatták.

Bár csak néhány rágcsálónál jelentkeztek tünetek, csaknem minden vizsgált állatnál megtalálták valamelyik kórokozót a kettő közül.

„Nagyon váratlan, hogy a Mycrobacterium leprae száz évvel azután, hogy eltűnt az emberekből Nagy-Britanniában, a mókusoknál idéz elő betegséget. Ezt korábban nem figyelték meg” – mondta Cole. A Science-ben megjelent tanulmány szerint a kórokozó évszázadokon át képes észrevétlenül fennmaradni a természetben.

A kutatók szerint a betegség nem veszélyezteti a lakosságot. Ennek oka, hogy nagyon kevés kapcsolat van az emberek és a mókusok között, valamint a legtöbb európai országban tilos a mókusokra vadászni. A lepra felfedezése azonban a faj védelme szempontjából aggasztó – állítja Anna Meredith. A brit vörös mókusokra egyébként az amerikai szürke mókusok elterjedése is veszélyt jelent.

Rovatok