Index Vakbarát Hírportál

Új királya van az állati repülésnek

2016. november 10., csütörtök 11:24

A brazil vagy mexikói szelindekdenevér, latin nevén Tadarida brasiliensis rekordot döntött: hivatalosan is ez a faj a világ leggyorsabban repülő állata.

A németországi Max Planck Ornitológiai Intézet tudósai mérték a rekordsebességet az átlagosan mindössze 12 grammos kis állatnál. A denevér horizontális repülési sebessége meghaladta a 160 kilométer per órát.

Kamran Safi, az intézet egyik kutatója szerint először ők maguk se hitték el, amit mértek, de az adatok stimmelnek, így a brazil szelindekdenevér jócskán elverte a 110 kilométer per órás sebességével mindeddig rekordernek számító sarlósfecskét. Ugyanennél a denevérfajnál eddig mindössze 95 kilométer per órás sebességet figyeltek meg, azt is az ötvenes években, és azóta se sikerült megismételni az eredményt.

A friss méréshez a kutatók rádióadókat erősítettek a denevérek hátára, ezzel tudtál pontosan bemérni az állatok helyét, így közvetve a sebességüket is, amellyel a helyüket változtatták. Az időjárási adatok alapján kizárták, hogy ez a rekordsebesség a hátszélnek lett volna köszönhető.

Mindez egyébként csak a vízszintes repülésre vonatkozik, mert a függőleges repülésben még mindig a madár az úr, egész pontosan a Frightful (rémisztő) nevű vándorsólyom, amelynél 1999-ben 390 kilométer per órás zuhanórepülő sebességet mértek.

Rovatok