Index Vakbarát Hírportál

Botsáska-áttörés a világ legjobb állatkertjében

2016. november 12., szombat 11:58

A San Diego Zoo-t a világ legjobb állatkertjeként szokták emlegetni, és nemcsak azért, mert csodálatos élettereket tudtak berendezni az állataiknak, vagy mert sikereik vannak állatkerti körülmények között nehezen tartható, és még nehezebben szaporítható állatokkal (például óriáspandákkal), hanem mert élen járnak a fajtamentésben is.

We're expecting! Once thought to be extinct, the Lord Howe Island stick insect, or "tree lobster," is on the road to recovery after over 500 eggs were recently laid here. This is the first time that this critically endangered species has laid eggs at a North American facility. #EndExtinction

San Diego Zoo (@sandiegozoo) által közzétett videó,

A legújabb örömhírük, hogy petéket raktak a Lord Howe-szigeti botsáskáik. Észak-amerikai állatkertben ilyen még sohasem történt. Ez egy rettenetesen ritka rovarfaj, a 20. század nagy részében, évtizedeken át kihaltnak hitték, amíg 2001-ben fel nem fedeztek újra párat Ausztrália keleti partjainál.

A San Diego-i állatkertben már 500 körül van a lerakott peték száma. Ha minden jól megy, tavasszal fognak kikelni.

A Lord Howe-szigeti botsáskák megmentéséért folyó akció Ausztráliából indult el, mindössze 4 állattal. A Melbourne Zoo 2003 óta szaporítja sikereseken őket. San Diegóban 40 kifejlett nőstény és 29 hím vesz részt a programban, ezek mind Ausztráliában lerakott petékből keltek ki.

A Lord Howe-szigeti botsáskák ügyében Magyarországnak is volt már egy szép sikere. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2012-ben kikeltek ilyen állatok, akkoriban még Ausztrálián kívül sehol a világon nem sikerült ezt elérni.

Rovatok