Index Vakbarát Hírportál

Nagy valószínűséggel ez volt a legforróbb évünk

2016. november 14., hétfő 17:04

A World Meteorological Organization felmérése szerint 2016 még 2015-nél is forróbb év lehet, írja a BBC. Az első kilenc hónap adatai alapján a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják, hogy az idei megdönti a tavalyi abszolút rekordot. A legfőbb ok a felmelegedésre még mindig a széndioxid-kibocsátás mértéke, ami 2016-ban is folyamatosan növekedett.

A történelem 17 legforróbb nyarából 16-ot 2000 után mérték.

A kutatást azért hozták ki előbb, hogy ezzel is segítsék a marokkói klímacsúcs résztvevőit, hogy valahogyan átverjék a párizsi klímaegyezmény főbb rendelkezéseit. 

A helyzet annyira súlyos már, hogy Oroszország sarkköri részein 6-7 fokkal is melegebb van, mint az átlagnál, de hasonló a helyzet Alaszkában és Északnyugat-Kanadában is. A sarkköri jég egyre nagyobb méretekben olvad, illetve Grönlandon is hamarabb kezdett el olvadni, mint korábban. Ebben komolyan közrejátszik az El Ninóra keresztelt időjárási jelenség is, amiről itt írtunk bővebben.

A változó klímának egyik súlyos mellékhatása, hogy a ritkaságnak számító természeti katasztrófák egyre gyakoribbá válnak. Ilyenek a hőhullámok, az árvíz, a tengerszint megemelkedése és trópusi ciklonokkal keveredő viharok.

A kutatók attól félnek, hogy a frissen megválasztott Donald Trump elnök klímaváltozást tagadó nézetei tragikus állapotba taszíthatják a bolygót, ezért is sürgeti többek között Barack Obama az egyezmény főbb rendelkezéseinek beindítását, mielőtt még Trump kezébe kerül az irányítás.

Rovatok