Index Vakbarát Hírportál

Szuperfelbontású képünk lesz a Földről

2016. november 15., kedd 18:20

A héten felbocsátják a világűrbe az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) meteorológiai műholdját, amely új korszakot nyit a földi és az űrbéli időjárás előrejelzésében. A GOES-R nevű műhold fejlett műszereket kapott, amelyekkel

A GOES-R előrejelzései segítenek majd a Nemzetközi Űrállomás legénységének felkészülni a vészhelyzetekre, és a műhold a földi mentőakciókban is részt vesz majd; észlelni fogja a leadott vészjelzéseket, és továbbítja az információkat a megfelelő mentőalakulatnak. Idén augusztusban történt már hasonló, amikor a NOAA műholdjai vettek részt a tengeren megfeneklett alaszkai Juris halászhajó mentésében.

Tizenhat különböző hullámhosszon működnek a GOES-R szenzorai, így a szemmel láthatatlan jeleket is észleli. Bozóttüzek, szennyező anyagok, vagy akár a pára terjedését is nyomon lehet majd követni az űrből.

Ennek a szolgáltatásnak persze igen komoly ára van. A 2036-ra véglegesített teljes projekt, amelyben a GOES-R-en kívül még három hasonló műhold benne van, összesen 11 milliárd dollárba kerül.  

Rovatok