Index Vakbarát Hírportál

A mexikói piramis, ami olyan, mint egy orosz matrjoska baba

2016. november 17., csütörtök 17:35 | aznap frissítve

A szakértők nemrég felfedeztek egy új piramist a mexikói Kukulkán-piramis mélyén, írja a TheGuardian. Az építmény tíz méter magas, amit a harminc méter magas külső piramis húsz méter magas belső piramisában találtak meg. Az egész olyan, mint egy orosz matrjoska baba.

Chichén Itzá egy maja-tolték romváros a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Eleinte a maják legnagyobb politikai és gazdasági központja volt, amit később elfoglaltak a tolték hódítók. A most megtalált tízméteres piramist valamikor 550 és 800 között építhették. Erre építették rá a húszméteres Vörös Jaguár-templomot valamikor 800 és 1000 között, majd a tollas kígyóisten, Kukulkán tiszteletére a harmadik piramist 1050-1300 körül. 

A négyzetes alaprajzú külső kőpiramisnak mind a négy oldalán 91 lépcső vezet a szentélyhez, tehát összesen 365 lépcsőfok (364 lépcső, plusz egy felső platform), annyi, ahány nap van egy évben. A szakértők szerint ez is azt bizonyítja, hogy a majáknak igen fejlett asztronómiai tudásuk volt. Sőt, a tollas kígyóisten a tavaszi és őszi napéjegyenlőségkor még ma is eljön az emberek közé:

The Descent of Kukulkán

A legkisebb piramistól egyébként a tudósok azt remélik, hogy a tanulmányozásával megismerhetik a a közép-mexikói népek érkezése előtti, eredeti maja kultúrát.

Rovatok