Index Vakbarát Hírportál

Az űrben egyedül is lehet pingpongozni

2016. november 24., csütörtök 07:28

Csen Dong kínai űrhajós bemutatta, hogyan lehet pingpongozni az űrben. És nem is akárhogyan, hanem egyedül, ide-oda szaladgálva, vagyis inkább úszkálva a szűk űrállomáson, a Tienkung-2-n.

A bemutatót az irányítóközpontban a kínai pingpongválogatott edzője és két sztárja nézte végig. Az edző azzal viccelődött, hogy az űrhajós sokkal gyorsabban mozog, mint Ma és Zang, az olimpiai arany- és ezüstérmes.

Csing Haj-peng asztronautát és Csen Dongot október közepén vitte az űrállomáshoz a Sencsou-11 űrhajó. Orvosi és biológiai kísérletet hajtottak végre, és elkezdték felkészíteni az űrállomást arra, hogy két év múlva csatlakozzon hozzá a főmodulja. A két űrhajós már visszatért a Földre néhány napja, de a videót csak most tette közzé a China Daily.

Az állomáson most 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki. A teljesen kiépült űrállomás hat év múlva kezd el működni, és legalább egy évtizedig szolgálatban lesz. Kína azt tervezi, hogy folyamatosan lesz rajta személyzet.

Rovatok