Index Vakbarát Hírportál

A nők mindig is tovább éltek a férfiaknál

2016. november 25., péntek 09:01

A férfiak a mai napig korábban halnak meg mint a nők. A múltban is így volt ez, és egy új tanulmány kimutatta, hogy ez a megállapítás igaz a főemlősökre is. A Duke University kutatócsoportja Susan Alberts professzor vezetésével különböző történelmi és területi populációkban vizsgálta meg a kérdést. Arra jutottak, hogy teljesen függetlenül a fenti tényezőktől, igaz az a megállapítás, hogy a nők tovább élnek.

De az évek hossza változik országonként. A legnagyobb különbség férfiak és nők között a modern Oroszországban van, ahol a nők akár tíz évvel is hosszabban élnek, mint a férfiak. A legkisebb különbséget a modern Indiában és Nigériában tapasztalták.

A kutatásban hat különböző populációt vizsgáltak. Az egyik legnagyobb adatbázisból, a Human Mortality Database alapján dolgoztak. Ezek között van az 1751 és 1759 közötti Svédország, a 2000-2009 közötti Svédország, 2012-ben Japán. Ezekben az országokban sokáig élnek az emberek, ezért megnéztek olyan országokat is, ahol rövidebb az átlagos élettartam. Például két modern vadászó-gyűjtögető törzset, Tanzániából és Paraguayból, valamint Libériát 1820-43 között, amelyet az Egyesült Államokból visszatelepült volt rabszolgák alapítottak.

A fentieken kívül még megnéztek hat főemlős populációt is, köztük gorillákat, csimpánzokat. A végén pedig az egész adatsort összevetették tizenhat, a kutatásban nem szereplő országgal, így került a képbe Oroszország, India, Kína, az Egyesült Államok és további országok.

És akkor most nézzük a megállapításokat. A hosszú élettartammal bíró populációkban, mint a svéd vagy a japán, az emberek nagyjából ugyanolyan hosszan élnek, a hetvenes éveik végén vagy kilencvenes éveik elején halnak meg. Ezzel szemben a főemlősöknél nem lehet ilyen számot mondani, akkorák a különbségek.

A második nagy különbség az ipari környezetben élők és a vadászó-gyűjtögetők élete között van. Ez a különbség nagyobb, mint a vadászó-gyűjtögető és a főemlősök közötti. A modern társadalmakban élők 30-50 évvel élnek hosszabb ideig, mint a többiek. De a vadászó-gyűjtögető emberek csak 10-30 évvel élnek hosszabban a főemlősöknél.

A harmadik megállapítás pedig, hogy a nők mindegyik populációban hosszabban élnek, mint a férfiak. A legöregebbek általában nők, de a vadászó-gyűjtögető törzseknél és a főemlősöknél nem annyira kirívó ez.

A kutatóknak fogalmuk sincs, mi ennek az oka. De az a tény, hogy mindenhol jelen van, még a főemlősöknél is, arra enged következtetni, hogy mély evolúciós okai lehetnek. Az okoknál felsorolják a férfiak kockázatvállalóbb életmódját és a tesztoszteronszintet is. De ezek csak találgatások.

A kivétel

Érdekesség, hogy Afganisztán például eltér a trendektől, itt rövidebb a nők várható élettartama a fériakénál. Ennek számos oka van, de például a szülés közbeni komplikációk miatt halál az egyik vezető halálok az országban. Ez részben magyarázza a nők rövidebb várható élettartamát.

Rovatok