Index Vakbarát Hírportál

India betiltja a tűzijátékot Új-Delhiben

2016. november 25., péntek 15:50

Az indiai kormány végre úgy döntött, hogy a fővárosban és környékén betiltja a tűzijátékokat és a rakéták árusítását. Azért kényszerültek erre, mert Új-Delhiben elviselhetetlenné vált a szmog. Idén novemberben ez volt a legszennyezettebb város az egész világon, a porszemcsék mennyisége az egészségügyi határérték többszöröse volt. Azóta javult a helyzet, de még mindig jóval több a határértéknél a szálló por mennyisége.

Néhány héttel ezelőtt a hatóságok bezáratták az iskolákat, a tehetősebb helyiek pedig elhagyták a várost. Főleg a gyerekek és az idősek a veszélyeztetettek, sokan fulladoznak körülük, az orvosok azt mesélik, hogy olyan tüneteik vannak, mint akik nem kapnak elegendő oxigént.

A hatóságok egyrészről a díváli tűzijátékokat okolják, hogy a városban ennyire szennyezett lett a levegő. A díváli a fények ünnepe, a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe. Ilyenkor lámpásokat gyújtanak és teszik ki az ablakokba, valamint tűzijátékokat is tartanak, hogy elűzzék a tudatlanság sötétségét.

De nem lehet mindent a tűzijátékok nyakába varrni, a vidéki lakosok nagyon sok növényt elégetnek, a rizs beszedése után megmaradt növényi részektől így szabadulnak meg.

Most az egyik okot megszüntették a tűzijátékok betiltásával, de a farmerek továbbra is égetnek, hiába figyelmeztetik őket a hatóságok, hogy nem kellene.

Rovatok