Index Vakbarát Hírportál

Süllyed egy felhőkarcoló San Franciscóban

2016. november 25., péntek 16:32

A Sentinel-1 műhold észrevette, hogy a San Francisco közepén lévő Millennium Tower évente néhány centimétert süllyed. A műhold a várost vizsgálja, ami sok hasznos adatot adott már a kutatóknak, például a talajmozgásokról kaphatnak naprakész adatokat.

Az 58 emeletes Millennium Towert 2009-ben fejezték be, csak az utóbbi években figyeltek meg mozgást, illetve süllyedést a felhőkarcolónál. Ennek okát még nem találták meg, azt valószínűsítik, hogy a tartópillérekhez lehet köze.

A kutatók a Copernicus program Sentinel-1 műholdpárosának adatait használják fel, hogy még a legapróbb mozgást is észleljék. A Sentinel műholdakat az Európai Űrügynökség fejlesztette, feladatuk a földfelszín leképezése.

Kiderült, hogy nem csak ezzel az épülettel vannak ilyen gondok, San Franciscóban több olyan területet találtak, ahol mozog a föld. Ilyen például Hayward Fault és a San Rafael öböl.

Más városokra is jellemző ez, Európában is vannak olyan helyek, ahol észrevehető a változás. Oslóban például a pályaudvar környékére jellemző ez, az újabb épületeknek, mint az operaháznak, stabilak az alapjai. De a régebbi épületeknél észlelhető a mozgás.

Rovatok