Index Vakbarát Hírportál

A vallás tényleg a nép ópiuma

2016. november 30., szerda 21:34

A vallásos élményt megtapasztaló emberek többnyire az öröm, a béke és a melegség szavakkal írják le, hogy mit éltek át. Egy új kutatás szerint ezek az élmények nem feltétlenül egy magasabb létszintről, hanem az agy jutalomközpontjából érkezhetnek.

A tanulmány szerint a vallásos áhítat és a spirituális érzések ugyanazokat az agyterületeket aktiválják, mint a jutalmazás vagy a kellemes élmények – például a szerelem, a szex vagy a drogfogyasztás.

Még csak most kezdjük megérteni, hogy az agy hogy dolgozza fel azokat az élményeket, amit a vallásosok spirituális vagy transzcendens érzésként élnek meg.

– mondta dr. Jeff Anderson, a kutatást vezető neuroradiológus.

A kutatáshoz 19 hívő mormont vizsgáltak meg. Az alanyok a húszas-harmincas éveikben jártak, és legalább másfél-két évig dolgoztak önkéntes misszionáriusként a mormon egyháznak. A résztvevők agyát egy órán át agyszkennerrel vizsgálták; eközben olyan képeket és videókat mutattak nekik, amik vallásos reakciókat válthatnak ki. Arra megkérték őket, hogy imádkozzanak hat percig, és megkérdezték őket, mennyire erősen érzik az áhítatot („are you feeling the spirit?”) – ez a mormonok kifejezése a vallásos természetű átlényegülésre.

Az eredmények azt mutatták, hogy a leginkább áhítatos önkénteseknél aktiválódott a nucleus accumbens nevű agyterület – ez felel a jutalmazás érzetéért is. Az aktivitás tetőzése 1-3 másodpercig tartott, és mindig egybeesett azzal az áhítat érzésével, amit a hívők gombnyomással jeleztek.

A kutatók további vizsgálatokat is szeretnének végezni más kultúrák és vallások híveivel, hogy biztosan megállapíthassák, melyik agyterületek felelősek a vallásos áhítatért.

Rovatok