Index Vakbarát Hírportál

Elektromos cigivel szoktatna le a dohányzásról a Philip Morris

2016. november 30., szerda 15:29

A cég elektromos cigarettája nem vízgőzös nikotinnal működik, mint a hagyományos e-cigaretták, hanem valódi dohánnyal. Az új módszerrel 90 százalékkal csökkenthető a tüdőbe kerülő káros anyagok aránya. Kérdés, hogy a szabályozó testületek jóváhagyják-e az új eszközöket, de már a konkurencia is érdeklődik a technológia iránt.

A világ egyik legnagyobb dohánygyártója, a Philip Morris bemutatott egy új, potenciálisan kevésbé veszélyes cigarettát az Egyesült Királyságban. Azt remélik, hogy az új termék bevezetése visszaszoríthatja a hagyományos dohánytermékeket.

Az IQOS-nek elnevezett eszköz csak felforrósítja a dohányt, de nem égeti el azt. A dohányosok így hozzájuthatnak a napi nikotinadagjukhoz, de mivel a dohány nem ég el, nem szabadulnak ki belőlük az egészségkárosító anyagok. A Philip Morris ígéretei szerint az új eszközt használva a káros összetevők 90 százaléka nem jut el a tüdőbe.

Kevésbé káros, vagy egyáltalán nem az

Az elvégzett vizsgálatok – amiket független testületek még nem erősítettek meg –, azt az eredményt hozták, hogy az új cigarettatípus úgy hat az egészségre, mintha leszoknánk a dohányzásról. Ezt az állítást a Philip Morris nem visszhangozza: ők csak annyit mondanak, hogy az IQOS kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta.

Andre Calantzopoulos, a Philip Morris vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy kormányközi együttműködéssel  szeretnék kivonni a forgalomból a hagyományos cigarettákat. A vállalat kétmilliárd dollárt költött az elektromos cigaretta fejlesztésére.

Nem ez az első eset, hogy egy dohánymulti hevített, és nem égetett dohánnyal próbálja biztonságosabbá tenni a dohányzást. A Reynolds az 1980-as években már bevezetett egy hasonló terméket, a Premiert, de a fogyasztók panaszkodtak a bonyolult gyújtási eljárásra és a szenes utóízre. A Premiert egy éven belül kivonták a forgalomból.

Az IQOS-hez tartozik egy duci mobiltelefonra hasonlító akkumulátor; ezzel tölthetjük a dohányzáshoz használt komponenst. A teljes szett 45 fontba (16 500 forint), egy húszas csomagnyi dohánytöltet 8 fontba (2900 forint) kerül. Ez jóval drágább, mint a nálunk kapható hagyományos cigaretták, de a briteknél nagyjából ugyanennyit fizethetünk egy doboz cigiért.

A félbevágott cigarettára emlékeztető dohányhüvelyeket ezután betöltjük a tartóba, majd elszívhatjuk. A beszámolók szerint ez kevesebb füsttel jár, mint a cigizés, és a ruháink is kevésbé lesznek büdösek tőle.

Egymilliárd halott száz éven belül

A hírek szerint az új eszközben már többen meglátták a fantáziát, és a rivális dohánygyártók hamarosan előrukkolhatnak a saját modelljükkel. A dohányzásellenes testületek azonban azon az állásponton vannak, hogy az IQOS-t vessék alá szigorú egészségügyi ellenőrzésnek.

Az Action on Smoking and Health (ASH) vezérigazgatója, Deborah Arnott megjegyezte, hogy a Philip Morris abból él, hogy cigarettát ad el az embereknek, és ha tényleg komolyan veszik a dohányzás visszaszorítását, először is azzal kéne felhagyniuk, hogy fiataloknak reklámoznak cigarettát.

A becslések szerint a dohányzás egymilliárd emberrel végezhet a XXI. században.

Rovatok