Index Vakbarát Hírportál

Vezeték nélküli, rádiófrekvenciás, távirányítós egeret terveztek

2016. november 30., szerda 17:24

Az egér nem tervezte, hogy körkörösen fog szaladgálni a kis dobozában. A maga ösztönös, cincogós kis véletlenszerűségeivel korzózott, amikor – mintha megnyomtak volna egy gombot – egyszer csak körbe-körbe kezdett szaladgálni. Mintha hirtelen bevillant volna valami az agyában.

Pontosan ez történt. Egy kutatócsoport sebészeti úton egy fényforrást épített az egér agyába. Miután ezt rádióhullámokkal aktiválták, a fényforrás stimulálni kezdte a fényérzékeny idegsejteket, és megváltoztatta az egér viselkedését.

Ada Poon kutatásvezető, a Stanford Egyetem egy tanulmányban kifejtette, hogy az új eljárás egy minimálisan invazív módszer arra, hogy irányítsák a laboratóriumokban használt kísérleti állatokat. Már korábban is végeztek kísérleteket, amikben az egereket távvezérléssel irányították, de ezekhez nagy méretű akkumulátorokat kellett az egerekhez csatlakoztatni, amitől nem tudták végrehajtani a feladataikat.

A kutatók az egysejtű zöld algák viselkedéséből kiindulva tervezték meg az új implantátumot. Az algák hajlamosak a fényforrások felé úszni; ezt egy speciális fehérjetípus miatt tehetik meg, ami a sejtmembránjukban található. A fehérje reagál a fényre, megnyitva a membrán ioncsatornáját, megváltoztatva a sejt elektromos potenciálját, ami mozgásra készteti az egysejtűt. Arra már több kutatócsoport is rájött, hogy ennek a fehérjének a génkódja beépíthető egy idegsejt DNS-ébe. A végeredményt fent láthatjuk.

Rovatok