Index Vakbarát Hírportál

Utolsó szakaszához ért a Cassini küldetése

2016. december 1., csütörtök 14:47

A Szaturnusz körül keringő űrszonda, a Cassini megérkezett a bolygó külső gyűrűihez – írja az MTI. A NASA szondája öt hónapig fogja tanulmányozni az égitestet, mielőtt befejezi a küldetését. A Cassini pályára állását kedden a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán gravitációja segítette. Az űrszonda első körét szerda éjjel kezdte meg. Az első gyűrűn a tervek szerint vasárnap halad át.

A Szaturnusz gyűrűi 6630 és 120 ezer 700 kilométer magasságban találhatók a Szaturnusz egyenlítője fölött. A vastagságuk átlagosan 10 méter, de helyenként 4 kilométeres magasságot elérő hullámok alakultak ki bennük. A Cassini minden hetedik napon alábukik az ismeretlen térségben; ezt hússzor fogja megismételni, hogy megfigyelje a Szaturnusz miniholdjait, és mintát vegyen a gyűrűk részecskéiből és gázaiból. Ezután szeptemberben még egy utolsót ugrik a mélybe, majd a bolygó légkörében zuhanva befejezi a küldetését.

A Szaturnusznak öt fő és több kisebb, halványabb gyűrűje van, melyek jég- és kőzettörmelékből állnak. Az elsőt Galilei fedezte fel 1610-ben. A gyűrűket a felfedezés sorrendjében az ábécé betűivel jelölik. A Cassini először egy halványabb, meteorok alkotta, két holddal keringő gyűrűt érint, a lényegesen sűrűbb F gyűrűt márciusban és áprilisban célozza meg. A viszonylag keskeny, 800 kilométer szélességű F a Szaturnusz legkülső nagyobb gyűrűje. Úgy tűnik, a gyűrű anyaga folyamatos áramlásban van.

Noha olyan közel repülünk az F gyűrűhöz, mint még soha, így is több mint 7800 kilométerre leszünk tőle. Ebben a távolságban igen kicsi az űrtörmelék jelentette kockázat.

– magyarázta Earl Maize projektmenedzser.

A Cassini 90 ezer kilométerre megközelíti a Szaturnusz felhőit is, mielőtt végrehajtja a halálugrását.

Rovatok