Index Vakbarát Hírportál

A kutyák szaglását imitálja egy új szenzor

2016. december 2., péntek 10:49

Egy tudóscsoport kifejlesztett egy új, a kutyák szaglási technikáján alapuló, a korábbinál hatékonyabb robbanószer- és drogkereső eszközt. Matthew Staymates, a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet munkatársa elmondta, hogy a kutyák szaglási mechanizmusának felhasználásával javítani lehet a robbanóanyagok kigőzölgéseit érzékelő rendszerek teljesítményét.

A piacon kapható detektorokkal szemben a kutya nem folyamatosan belélegzi a levegőt, hanem be- és kilélegzi, másodpercenként akár ötször is. Minden egyes kilégzéskor a levegőlöketek a kutya két orrlyukán át távoznak, és ezek a robbanóanyagok szagával teli levegőt az orrlyukak felé vonzzák – írja az MTI.

Az eredmények alapján Staymates és a kollégái 3d-nyomtatóval elkészítették egy nőstény labrador retriever orrának műanyag másolatát, ami ugyanúgy lélegzik, mint a kutya. Miután a műorrot beépítették egy robbanószer-érzékelőbe, a kutatók azt tapasztalták, hogy a változtatással akár 18-szorosára is nőhet az eszköz hatásfoka.

Matthew Staymates szerint a találmány javíthatja a robbanó- és kábítószerek, az egészségkárosító anyagok, sőt a daganatos betegségek felderítését is.

Rovatok