Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, mi lett egy orosz űrhajóval

2016. december 2., péntek 09:22

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállított volna ellátmányt, felszerelést és utánpótlást az a Progressz teherűrhajó, mellyel a start után nagyjából hat perccel vesztette el a kapcsolatot az orosz földi irányítás.

Az orosz űrhajózásért felelős Roszkozmosz közleménye szerint a 2,6 tonna rakományt szállító Progresszel 190 kilométer magasan, a repülés 383. másodpercében veszett el a rádiókapcsolat, valamikor a harmadik gyorsítófokozat beindítása körüli pillanatokban.

Hogy a Progressz MSz-04-gyel pontosan mi történt, az még nem teljesen tiszta, egyelőre több lehetőség is van. Az egyik szerint a teherűrhajó elpusztult, a rakomány jórészt elégett a sűrű légkörben fellépő súrlódás miatt, ami pedig mégis visszajutott a talajra, az sem okozott veszélyt, mert a Tuvai Köztársaság tulajdonképpen lakatlan hegyvidékére zuhant vissza.

A másik változat szerint a kapszula pályára állt, csak azt nem sikerült egyelőre bemérni, hogy pontosan hol is történt mindez, és most épp merre jár. Az utolsó telemetriai adatok szerint a navigációs antennák kinyíltak, de a működéshez szükséges áramot generáló napelemek helyzetével kapcsolatban nincs adata a földi irányításnak. Érdekesség, hogy a Progresszt szállító Szojuz U típusú rakétának ez volt az utolsó előtti útja, kérdés, hogy ezek után lesz-e még egy.

A rakomány elvesztése nem sodorja veszélybe az ISS lakóit, az űrállomáson lévő mind a hat embernek bőven jut még ellátmány, ráadásul hamarosan egy japán teherűrhajó is elindul majd, amely szintén visz ételt és egyéb dolgokat az űrhajósoknak. Volt azonban pár érdekesség a Progresszen, amiért kár, hogy elveszett. A rakománylistából kiderül, hogy pont most vitték fel az Orlan nevű, új űrruha-generáció első példányait. Az Orlant számítógépes vezérlésű hőmérséklet-szabályzó rendszerrel szerelték már fel, és úgy lett strapabíróbb, hogy közben az űrhajósok könnyebben tudnak mozogni benne.

A rakomány egy másik fontos része az ISS orosz részének szánt víz volt. Maradt nekik még elég, de a pótlás késése megint rámutat arra a tényre, hogy míg az amerikai részen már rég átálltak a víz teljes tisztítására és újrahasznosítására, az oroszoknál ez még nem történt meg. Az ok egyszerű: az űrhajósok nem szeretnének olyan vizet inni, amit az állomás rendszerei a saját izzadságukból és vizeletükből forgatnak vissza.

Rovatok