Index Vakbarát Hírportál

A pitonok lassan felzabálják az aligátorokat és minden mást is az Everglades Nemzeti Parkban

2016. december 3., szombat 20:12

A tudósok felboncoltak egy, a floridai Everglades Nemzeti Parkban megölt 4,2 méteres burmai pitont, és három szarvas maradványait találták meg benne. Ez pedig komoly aggodalomra ad okot a szakértők szerint.

A burmai piton a világ öt legnagyobb kígyófajának egyike és méreteinél fogva gyakorlatilag bármit el tud fogyasztani. Csakhogy Floridában nem őshonosak, vélhetően szabadon engedett hobbiállatokként terjedtek el még az 1980-as években, ma meg már közel 300 ezres populációjuk lehet. 

És esznek.

A pitonok elképesztő károkat okoznak, ugyanis pont olyan előszeretettel eszik meg az aligátorokat és hiúzokat, mint a rágcsálókat vagy, mint a mellékelt példa mutatja, a szarvasokat. Ráadásul a most felboncolt példány a három szarvast 90 nap leforgása alatt ejtette el és emésztette meg. Így pedig nem meglepő, hogy 94 százalékkal csökkent a szarvaspopuláció a pitonok megjelenése óta.

A helyzet annyira drasztikus lett, hogy a Floridai Hal-és Vadvédelmi Bizottság évente rendez egy egy hónapon át tartó pitonvadászatot. Egyénenként és csapatban is lehet jelentkezni, a cél pedig, hogy minél több hüllőt eltávolítsanak a védett területekről. Ráadásul díjak is vannak, a legtöbb burmai pitont összegyűjtő csapat például 5000 dollárt kap.

Rovatok