Index Vakbarát Hírportál

2018-ban leszállhat az első magáncég a Holdon

2016. december 4., vasárnap 20:53

Az indiai Team Indus nyerte a Google Lunar X Prize versenyét, amit az űriparban dolgozó startupoknak írtak ki. A nyeremény egymillió dollár mellé a csapat még 15 milliót szedett össze befektetőktől, és most bejelentették, hogy 2018 januárjában váltják valóra a nagy tervüket: egy járművet juttatnak el a Hold felszínére. Ha ez sikerül, ők lesznek az első magáncég, aki képes erre (nem céges, hanem állami alapon is csak az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak tudták ezt eddig megcsinálni). Ha összejön a mutatvány, az újabb 20 milliós nyereményt jelentene a Google-től.

A csapat több mint 100 mérnökből és tudósból áll, és a jármű, amit terveztek, elvileg pár száz méter megtételére, illetve nagy felbontású videó felvételére, és hazaküldésére lesz képes.

Az indiai űrkutatás 2014-ben tette meg a legutóbbi nagy lépését, a Mangalyan nevű szonda Mars körüli pályára állításával. Ezt mindössze 74 millió dolláros költségvetésből hozták össze, míg a NASA a hasonló tudású Maven szatelit Marshoz küldésére 671 milliót költött. A Holdra juttatott jármű küldetése a startup számításai szerint nagyjából 60 millióból jön majd ki, aminek egyelőre csak a negyede van meg, illetve még egyharmada, ha a Google nagydíját is ideszámoljuk. A maradék pénzt szponzorációkból és adományokból akarják összeszedni, illetve cégek és kutatóközpontok műszereit vinnék még fel jó pénzért.

Az expedíciót India legkomolyabb pénzemberei támogatják, a Flipkart, az Infosys és a Tata Group alapítói.

Rovatok