Index Vakbarát Hírportál

Fehércsőrű búvár kényszerült leszállni a Balatonon

2016. december 5., hétfő 16:52

A Magyarországon még soha nem látott madarat a viharos északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe.

Nagy valószínűséggel az elmúlt napok viharos északi szele sodorta a Kárpát-medencébe azt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madarat, ami lázba hozta a marádmegfigyelőket az egész országban. A hazánkban még sosem látott fehércsőrű búvárt (Gavia adamsii) december 3-án, budapesti madarászok (Kókay Bence, Kiss Áron, Mészáros József, Takács Ádám és a társaik) látták meg először a balatonföldvári mólónál.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) híradása szerint a nagy testű jövevényről azonnal értesültek a hazai madármegfigyelők, és néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.

Az MME madárleírása így szól:

A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak. Akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra. Az északi területek fészkelői. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.

A Balatonon megfigyelt fehércsőrű búvár egy fiatal egyed volt, tollazata világosbarnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos. A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott.

“Mi madarászok, tudjuk, hogy télen a Balaton vonzza a vonuló madarakat, így szinte mindig vannak megfigyelők azokon a helyeken, amik a madarak által leglátogatottabbak” – mondta az Indexnek Orbán Zoltán, a MME szóvivője. “Hatalmas látcsövekkel, teleobjektívekkel felszerelkezve várják a ritka, érdekes fajok felbukkanását a madarászok. Így került szem elé a fehércsőrű búvár is.” Kérdésemre, hogy vajon hazánkban tartózkodik-e még a különleges vendég, Orbán Zoltán a birding.hu adatbázisát nézve úgy fogalmazott, hogy tegnap még Szántódnál látták, de azóta nem érkezett újabb észlelés, így elképzelhető, hogy már nincs az országban.

Rovatok