Index Vakbarát Hírportál

A rózsaszín hercegnős babák miatt kevés a női mérnök

2016. december 8., csütörtök 13:21

A tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) tematikájú játékok háromszor valószínűbben célozzák meg a fiúkat, mint a lányokat Műszaki és Technológiai Intézet (Insitution for Engineering and Technology, IET) szerint, írja a TheGuardian. Ráadásul tízből kilenc lányoknak szánt játék rózsaszín, a játékok sztereotipizálása pedig komolyan befolyásolhatja a lányok későbbi karrierválasztását. 

Az IET szerint az Egyesült Királyságban dolgozó mérnökök mindössze kilenc százaléka nő, pedig az általános iskolában a lányok több mint harmada szereti a matematikát és a tudományt. Hogy mégis kevés lány választja a tudományos pályát, annak köszönhető, hogy a gyerekjátékok túlságosan genderfüggőek. A STEM játékok 31 százaléka ugyanis direkt fiú játékként vannak feltüntetve, míg mindössze 11 százalékukat szánják a lányoknak. Sőt, ha egy keresőbe beírjuk a "lány játék" szavakat, akkor tíz kidobott játékból kilenc rózsaszín, míg a "fiú játék" keresőszavakra kidobott játékok mindössze egy százaléka volt pink. 

A kutatás szerint tehát a lányok jelentős része érdeklődik a műszaki és tudományos dolgok iránt, mindössze nem kellene elrettenteni őket tőlük. Ennek egyik lehetséges módja az, hogy ne sztereotipizálják a játékokat, ne kategorizálják őket külön fiú- és külön lány játékokra. Elég nehéz ugyanis a mérnöki szakma iránt inspirálni a lányokat, ha csak rózsaszín hercegnőbabákkal és dress uppokkal játszanak, miközben a STEM játékok kategorikusan a fiúknak valóak. 

Az ügyben egyébként vannak előrelépések, sok kiskereskedő például elhagyta a nemi címkéket a boltjaikban és az online felületeiken. A játékok sztereotipizálása ellen küzdő Let Toys Be Toys kampány felmérései szerint 2012 óta 70 százalékkal csökkent a genderalapú keresési opciók, bár azért van még mit tenni az ügyben.

Rovatok