Index Vakbarát Hírportál

Minden tizedik beteg belehal a fertőző agyhártyagyulladásba

2016. december 9., péntek 11:30

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium egyik tanulója életét vesztette fertőző agyhártyagyulladásban, ami egy viszonylag ritkán előforduló, mégis rettegett kór, mert az esetek több mint tíz százaléka végzetes. Gyors lefolyású, alig néhány órával a rosszullét után meghalhat a beteg, és ez történt most is.

A fertőző agyhártyagyulladást, vagy tudományos nevén meningococcus betegséget, a világszerte elterjedt Neisseria meningitidis baktérium okozza. Tizenhárom típusa ismert, ezek közül Európában és Magyarországon főleg a B és C típus elterjedt.

Van néhány igencsak feltűnő tünete a kórnak, amit nem szabad fél vállról venni:

Világviszonylatban a baktérium évente félmillió megbetegedést és ötvenezer ember halálát okozza.

Magyarországon annyiból jobb a helyzet, hogy viszonylag kevés a megbetegedés, az Országos Epidemiológia Központ (OEK) tavaly 36 ilyen esetet regisztrált. A megbetegedések 75 százalékát a baktérium B típusa, 16,7 százalékát a C típusa okozta. Abban viszont sajnos a nemzetközi átlagnál sokkal rosszabb a hazai helyzet, hogy a gennyes agyhártyagyulladásban szenvedők közül tavaly

minden negyedik magyar beteg belehalt a fertőzésbe.

A regisztrált kilenc haláleset közül hatot a B, kettőt a C, egyet pedig egy ismeretlen típusú meningococcus baktérium okozott.

„A két legérintettebb korosztály a csecsemők és az öt évnél fiatalakk kisgyermekek, valamint a fiatal felnőttek 15-24 év között. Különösen igaz ez a többé kevésbé zárt közösségekre, mint amilyenek a kollégiumok és a honvédség. Mivel a fiatalok a világ legkülönbözőbb tájaira utaznak tanulni a védőoltásra a négy komponensű oltóanyagot érdemes használni. Az USA-ban való továbbtanuláshoz ez kötelező védőoltás” – mondta az Indexnek Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakértő.

A betegség főleg a téli és tavaszi hónapokban fordul elő, és az OEK leírásából az derül ki, hogy az oltás mellett a megelőzéssel, azaz a zsebkendő használatával tehetünk a legtöbbet ellene.

A baktérium a levegőbe tüsszentett vagy köhögött apró nyálcseppek belélegzésével terjed.

Akik érintkeznek a beteggel, azokat általában antibiotikummal kezelik, de a gennyes agyhártyagyulladás ellen többféle védőoltás is van. Ez nem kötelező, és a Meningococcus C-védőoltás most 7000 forintba kerül. Ez azonban 2017-től mindenkinek ingyenes lesz, ezt október elején jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Rovatok