Index Vakbarát Hírportál

Tudnának beszélni a makákók

2016. december 11., vasárnap 14:41

Értelmes emberi beszédre is alkalmasak lennének a makákók a hangképző szerveik felépítése alapján, ugyanakkor a Princeton Egyetem kutatói azt is megállapították ezekről a majmokról, hogy mi hiányzik belőlük az emberi kommunikációhoz:

egy jóval fejlettebb agy.

A Science tudományos lapban közölt tanulmány arra enged következtetni, hogy az emberi beszéd fejlődése főleg az agyunk egyedi evolúciójának köszönhető, nem a majmok és az emberek anatómiai különbségeire vezethető vissza.

A Princeton weboldalán megtalálható hangmintákból kiderül, hogy a makákók hangja leginkább a téli időszakban hasonlítana az emberére - olyanok a számítógéppel generált mondatok, mintha valaki egy átmulatott éjszaka után, alaposan megfázva, suttogva próbálna beszélni.

A tudósok műszerekkel, például röntgennel vizsgálták meg, hogy milyen mozdulatokra lenne képes a makákók nyelve, ajka és gégéje. Ezt az adatot táplálták be egy rendszerbe, amely számítógépesen modellezi a hangokat.

Most azt akarják kideríteni a tudósok, hogy ha egy ilyen régi majomfaj, mint a makákók, már rendelkeztek beszédképzésre alkalmas szervekkel, akkor vajon a később kifejlődött emberszabásúak miért nem tudnak úgy beszélni, mint az emberek?

Rovatok