Index Vakbarát Hírportál

Állítólag nem is Venezuelában van a világ legmagasabb vízesése

2016. december 12., hétfő 20:34

Cseh kutatók azt állítják, hogy az eddigi tudásunkkal ellentétben nem a venezuelai Angel-vízesés a legmagasabb a világon, írja az MTI. A derék cseh geodéták mérései szerint a dél-afrikai Tugela-vízesés az eddig mért 948 méter helyett valójában 983 méter, vagyis négy méterrel magasabb, mint az eddigi rekorderdernek tartott Angel.

A kutatócsoport novemberben mérte meg a Kwa Zulu-Natal tartományban található Sárkány-hegységnél a vízesést, és a munkájuk annyiban tért az eddigiektől, hogy nem szimpla magasságmérővel mentek neki a Tugelának, hanem aprólékos terepmunkával vették fel az adatokat. Természetesen az a tervük, hogy rávegyék a World Waterfall Database-t, vagyis a vízesések nemzetközi adatbázisát, hogy javítsák a sorrendet a legmagasabb vízesések esetében.

A derék cseh geodéták egyébként még ennél is messzebb akarnak menni, szerintünk ugyanis a trónról letaszítani kívánt Angel-vízezés valójában nem is 979, hanem mindössze 837 méter magas, ami aztán meg pláne nem ok arra, hogy ilyen régóta rekordernek legyen beállítva. Meglátásuk szerint nem a legmegfelelőbb mérési módszer miatt számolhatták el a venezuelai Angel magasságát.

A cseh kutatók itt még nem álltak le, szerintük a legmagasabb cseh hegycsúcsnak tartott Snezka-hegy sem 1602, hanem 1603,3 méter magas, és már nem is Csehországhoz, hanem Lengyelországhoz tartozik.

Rovatok