Index Vakbarát Hírportál

Az év legfurább felhőjét fotózták Japán felett

2016. december 12., hétfő 13:26

Furcsa alakú felhő jelent meg Japán felett, egész pontosan Tokiótól délre, egy Fudzsiszava nevű város egén. A fotós szerint a gömb formájú képződmény nem sokáig volt látható, a fényképek elkészítése után szinte azonnal oszlani kezdett, és néhány perc múlva eltűnt, mintha sosem lett volna ott.

„Kinéztem a kocsi ablakán, és megláttam, hogy van ott egy kerek felhő. Először csak néztem, aztán gyorsan lefotóztam. Korábban kellett volna, mert akkor még gömbszerűbb volt, most már sajnálom, hogy nem siettem jobban” – nyilatkozta az egyik japán lapnak a szemtanú.

A Sciencealert megpróbált utánajárni, pontosan milyen típusú felhő lehetett ez. Nem ez volt az első alkalom, hogy hasonlót fotóztak, 2015-ben, szintén japán felett már egyszer dokumentáltak gömb formájú felhőt.

Ugyanakkor a lap által megkérdezett szakértők szerint ez nem egy különleges felhőfajta, sőt, valójában csak a fotós szerencséje, hogy pont jó helyről nézte az egészet – ha bárhonnan máshonnan fotóz, valószínűleg nem látszott volna ilyen kereknek az egész. Todd Lane, a Melbourni Egyetem szakértője szerint ez egy egyszerű felhőfoszlány. A felhőfoszlány, vagy fractus felhő a legalacsonyabban szálló felhőtípus, amely vagy egy kialakulófélben lévő felhő, vagy egy nagyobb felhőből leszakadt darab is lehet. „Egy másik szögből valószínűleg egy tökéletesen érdektelen felhőről készült volna fotó” – mondta a szakértő.

Ennél eggyel izgalmasabb volt az a ködkupola, ami december másodikán jelent meg Wales-ben. A magyarázat ott is egyszerű: a BBC-nek nyilatkozó meteorológus szerint több mint valószínű, hogy valami mezőgazdasági épület, vagy egy melegebb vizű medence lehet a jelenség kiindulópontja, de itt legalább mindegy volt, milyen irányból fényképez a fotós.

Rovatok