Index Vakbarát Hírportál

Igazi karácsonyi lidércnyomás: összemennek a rénszarvasok

2016. december 12., hétfő 12:05

Viccesen hangozhat, pedig nem az. Ha ez így folytatódik, a klímaváltozás miatt elsatnyulnak, de ki is halhatnak a Mikulás hűséges szánhúzói.

Egyre kisebbek a sarkkörön túl élő norvégiai rénszarvasok: mire elérik a felnőttkort a 2010-ben született rénszarvasok, alig haladják meg a 48 kilogrammos testsúlyt, miközben az 1994-ben születettek az 55 kilogrammot is elérték, írja a Phs.org. Az elmúlt 16 évben 12 százalékkal csökkent a Spitzbergákon élő rénszarvasok testtömege, a kedvezőtlen változás pedig nagy valószínűséggel a klímaváltozás számlájára írható, állítják tanulmányukban a British Ecological Society (BES) kutatói.

“Tizenkét százalék talán nem hangzik nagyon soknak, de a tekintetben, hogy a testsúly milyen fontos szerepet játszik a fajfenntartásban és a túlélésben, meglehetősen sok” – kommentálta a kutatási eredményt Steve Albon, a skóciai James Hutton Intézet kutatója, a kutatás vezetője. “Azt már korábbi elemzések is kimutatták, hogy ha áprilisban 50 kilogrammnál kisebb a rénszarvasok átlagos testsúlya, az a populáció csökkenéséhez vezet” – tette hozzá.

A tudósok szerint a sarki talaj hőmérséklete tavaly 2,8 Celsius fokkal volt melegebb, mint száz évvel ezelőtt. A melegebb telek több esővel járnak, a csapadék a hóra hullva megfagy, a jég pedig páncélként borít be mindent, a szarvasok így nehezebben jutnak hozzá legfőbb téli táplálékukhoz, a különféle zuzmókhoz. Az éhező jószágok sokkal kisebb termetű utódokat nemzenek, amiknek jobban meg is kell majd küzdeniük az ennivalóért, ami ugyancsak csökkentheti a testméretüket.

A következő évtizedekben valószínűleg egyre kisebb termetűek lesznek a sarki rénszarvasok, ami katasztrofális esetben a teljes kihalásukhoz is vezethet, figyelmeztetnek a tudósok. A kutatócsoport 1994 óta monitorozza a rénszarvasokat, évente megmérve a fiatal borjak testsúlyát és testmagasságát, összevetve a jövő évi adatokkal.

Egy másik tanulmány korábban kimutatta, hogy Szibériában, a Jamal-félszigeti nagy rénszarvaspusztulást is a szokatlanul enyhe időjárás, az ónos esőtől keményre fagyott talaj okozta: 2013-2014 telén 61 ezer rénszarvas halt éhen.

Rovatok