Index Vakbarát Hírportál

A nap képe: rakétaorrkúp a kínai rengetegben

2016. december 13., kedd 12:06

Vasárnap állították föld körüli pályára a legújabb kínai meteorológiai műholdat, a Fengjun-4-et a Hszicsang űrközpontból. A második generációs időjárás-műholdat egy Long March-3B rakétával juttatták geostacionárius pályára, és a China Daily december 11-én készült képe szerint a rakéta orrkúpjának egyik fele Csianghszi tartományban ért földet.

Kínában elég gyakoriak a hasonló leletek, mivel a kínai űrközpontokból útnak induló rakéták pályája szárazföld fölött, gyakran lakott területek fölött ível. Korábban, míg kevesebb információt adtak ki az aktuális rakétastartokról, sokáig találgatások övezték a rejtélyes fém- és műanyagdarabok származását, de manapság már elég pontosan lehet tudni, hogy egy-egy aktuálisan megtalált űrszemét, mikor, melyik rakétáról vált le.

A fentebb látható jókora darab a műholdat védte a start folyamán fellépő erőhatásoktól, egészen addig míg a légkört el nem hagyta a rakéta. Ekkor az orrkúp két darabban levált a hordozóról, és visszaesett a Földre, miközben a műholdat a rakétafokozat tovább lökte az előre kiszámított pályára.

Rovatok