Index Vakbarát Hírportál

Hat emelet magas hullámot mértek az Atlanti-óceánon

2016. december 14., szerda 14:18

A valaha mért legnagyobb tengeri hullámról adott hírt kedden a World Meteorological Organization (WMO): Izland és az Egyesült Királyság között 19 méter (körülbelül hat emelet) magasra korbácsolta az Észak-Atlanti-óceán vizét a szél. A rekord magas hullám 2013. február 4-én keletkezett, amikor egy hidegfrontot követően nyolcvan kilométer/órás szélvihar tombolt a nyílt óceánon.

Sajnos a szörnyeteg vízfalról nincsenek fotók, sőt szemtanúja sem volt senki, az adatokat egy automata bója szolgáltatta a meteorológiai világszervezetnek. Az előző rekordot 2007 decemberében mérték, akkor 18,3 méteres magasságig emelkedett egy hullám, ugyancsak az Atlanti-óceán északi részén.

A bója az Egyesült Királyság meteorológiai hivatalának tengeri időjárást figyelő automata állomásainak egyike, ezek az egymást követő hullámok magasságát egy adott hullámot követő völgy aljától a következő hullám csúcspontjáig számítják.

A hasonlóan gigantikus hullámok leginkább a téli időszakban keletkeznek, amikor az erős szelek alacsony nyomású légtömegekkel párosulva úgynevezett extratrópusi viharokká alakulnak, és úgynevezett bombákat alkotnak. A legtöbb kiemelkedően magas hullám az Atlanti-óceán északi részén keletkezik.

Az új hullámrekordot hozzáírják a klímaváltozást jelző időjárási szélsőségek egyre hosszabbodó listájához.

Rovatok