Index Vakbarát Hírportál

Cukorbeteg nemzet a magyar

2016. december 15., csütörtök 10:41

Több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon 2001 óta, írja a semmelweis.hu dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnökére hivatkozva. Jelenleg 772 ezer cukorbeteget tartanak számon hazánkban, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

A betegek többségénél a mozgásszegény életmóddal és túlsúllyal összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszt diagnosztizálták az orvosok. A riasztó adatok az Országos Egészségpénztár adatbázisán alapuló friss kutatásból származnak.

Míg az 1-es típusú diabéteszes betegekben inzulinhiány áll fenn, a 2-es típusúnál  termel ugyan a szervezet inzulint, de az egy idő után már nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, inzulinrezisztencia alakul ki. A 2-es típusú diabétesz általában tünetmentes, a tünetek – szomjúság, fokozott vizeletürítés, lassú sebgyógyulás, bőrproblémák – többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor hosszabb ideje fennáll a betegség. A cukorbetegség néhány évtizede még kizárólag a felnőttek körében fordult elő, egyre több azonban a túlsúlyos gyerek, akiket szintén érinthet a kór.

Dr. Kempler Péter hangsúlyozta, hogy a most közöltnél ténylegesen jóval több magyar lehet cukorbeteg, mert az elemzés a támogatásban részesülő antidiabetikumokat kiváltó betegek adatai alapján készült, így azok, akik csak diétás kezelést kapnak, vagy nem váltották ki a szükséges készítményt, esetleg nem is tudnak betegségükről, nem szerepelnek a nyilvántartásban.

A növekvő betegszám ellenére javultak a cukorbetegek kilátásai, napjainkban lényegesen hatékonyabb vérnyomáscsökkentő, vérzsírcsökkentő készítmények, és korszerűbb inzulinok állnak rendelkezésre, így a modern terápiáknak is köszönhetően csökkent a cukorbetegség miatt kialakuló szövődmények, a szívinfarktusok, stroke-ok és amputációk száma, tette hozzá a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Évente ezerrel mérséklődött a szívinfarktusok száma a cukorbetegek körében, és negyedével esett vissza a stroke kockázata. A lábamputációk száma is csökkenni látszik, bár az, hogy jelenleg naponta tíz cukorbeteg lábat amputálnak Magyarországon, ezzel együtt is elég riasztó adat. Az elmúlt években 6 százalékkal csökkent a cukorbetegek halálozási aránya, de még így is évi 30 ezer haláleset írható a betegség számlájára.

Rovatok