Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg amerikai él antidepresszánsokon

2016. december 15., csütörtök 23:21

Veszélyes irányba megy a gyógyszerhasználat: egy friss felmérés adatai szerint Amerikában már minden hatodik felnőtt szed rendszeresen pszichiátriai szereket. A legtöbben antidepresszánson vannak, de nagyon sokan szednek nyugtatókat és szorongás elleni készítményeket is. miközben a gyógyszerhasználat erősödik, a mentális egészség mutatói romlanak.

A most nyilvánosságra hozott eredmények ugyan három évesek, de nem lenne meglepő, ha azóta még tovább nőtt volna a gyógyszerhasználat, a megelőző évekhez képest ugyanis már addig is gyors emelkedés látszott. 2010-ben még csak minden tizedik ember szedett pszichiátriai gyógyszereket, három évvel később már a teljes népesség 17 százaléka.

A legtöbben, az összes amerikai 12 százaléka antidepresszánsokat, 8 százalék receptre kapható nyugtatókat, altatókat és szorongásgátlókat, 1,6 százalék pedig antipszichotikumokat szed. Olyanok is sokan vannak természetesen, akik több kategóriába eső készítményeket is rendszeresen fogyasztanak.

A nők körében majdnem kétszer annyira elterjedtek a pszichiátriai szerek, mint a férfiaknál. A fehér amerikaiakat kiemelten érinti a jelenség: náluk 21 százalékos a legális szerhasználók aránya.

A jelentést készítő kutatók szerint a pszichiátriai szerek biztonságosabb használatáért határozottabban kellene törekedni rá, hogy csak a legkisebb, már hatékony dózist írják fel az orvosok, illetve folyamatosan és sűrűbben vizsgálják meg, hogy a betegnek továbbra is szüksége van-e a készítményre. A túlzott gyógyszerhasználat kapcsán többen már gyógyszerjárványról beszélnek – eközben azonban a mentális megbetegedések aránya nem csökken, hanem éppen emelkedik.

Rovatok